Projekt

2021.07.19. 10:04

Különleges épületet akar a központba a nagyváradi önkormányzat

A nagyváradi Széchenyi térre (Traian park) tervezett ingatlan tervéről folytatott megbeszélést a főépítészi hivatal város- és területrendezési bizottsága (CMUAT) az épület tervezőivel és a Zonális Műemlékvédelmi Bizottság képviselőivel.

BN-összeállítás

A nagyváradi főépítészi hivatal város- és területrendezési bizottságának (CMUAT) július 15-iki ülésén került terítékre a Széchenyi tér (Traian park) 14. szám alá tervezett irodaház építésének a projektje. A megbeszélésre a bizottság meghívta a terv készítőit és a Zonális Műemlékvédelmi Bizottság képviselőit is. A polgármesteri hivatal közleményben számol be a találkozóról, melyben idézi Arina Moș alpolgármestert, aki elmondta, hogy ez egy fontos ingatlanfejlesztési projekt, lévén, hogy a belváros egyik rendkívül értékes helyén terveznek építkezni. „Ennek az épületnek a felépítése egy kihívás, tekintettel az ottani történelmi épületek által teremtett kontextusra. Olykor az építészeti nyelv meglehetősen szubjektív, ezért modern beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy többletérték keletkezzen abban az övezetben” – fogalmazott Arina Moș, hozzátéve, hogy azt szeretnék, ha különleges épület kapna helyet abban a környezetben, ahol építészeti szempontból több értékes épület is található. A közleményből kiderül az is, hogy az elmúlt időszakban több variánst is bemutattak a tervezők a területrendezési bizottságnak és a műemlékvédelmi bizottságnak is, de mindeddig nem jutottak dűlőre a végső terv tekintetében. Ezért határozták el az online találkozó megszervezését, melyen részt vettek a két bizottság képviselői, valamint a tervezők is. Utóbbiak megjegyezték, hogy készen állnak úgy módosítani a projektet, hogy figyelembe vegyék az összes elfogadott javaslatot. A megbeszélésen nem született végleges döntés, csak abban egyeztek meg a felek, hogy az épülő irodaház építészeti vizuális szempontból különleges kell legyen, de ne nyomja el a mellette lévő értékes épületeket.

A nagyváradi önkormányzat a tavaly bontotta le a Demokrata-Liberális Párt egykori székházát, egy egyszerű egyszintes házat, mely a bankpalota és az ügyvédi kamara épülete között állt. Az üressé vált telken a város a lebontott épület egyik tulajdonosával, a La Casa céggel partnerségben felépít egy irodaházat, melynek földszintjén kereskedelmi egységek, az első emeletén pedig ügyvédi irodák kapnak majd helyet. Az új épület első látványtervei tavaly télen kerültek nyilvánosságra, de a váradiak erős nemtetszésüket nyilvánították ki egyszerű kinézete miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában