Átalakítás

2021.07.14. 08:24

Kevesebb villanyoszlopot terveztek

Tervezési hiba miatt a nagyváradi önkormányzat költségvetéséből kell kifizetni legalább ötven villanyoszlop beszerzését, melyek a villamosok érintkező kábeljeit kell tartsák.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BN-összeállítás

A nagyváradi Ghillányi (Cantemir) és Fürdői (Nufărului) utak átalakítási munkálatai jól haladtak eddig, most azonban probléma adódott abból, hogy az európai uniós finanszírozású projektben mintegy ötven villanyoszloppal kevesebbet irányoztak elő, mint amennyire valójában szükség lesz. Így az ötven villanyoszlop beszerzésének többletköltségét már nem lehet uniós pénzből fizetni, azt a város költségvetéséből kell fedezni. Ezek az oszlopok fogják tartani a villamosok érintkező kábeljét is, és tulajdonképpen ez az oka annak, hogy a tervező elszámolta magát. Laptársunk, a Jurnal Bihorean megszólaltatta Florin Birta polgármestert, aki elmagyarázta, hogy az érintkező kábeleket maguk az oszlopok fogják tartani, minden egyéb kábel pedig a föld alá kerül. Így azonban a kanyarokban több oszlopra lesz szükség annál, mint amennyit a tervező kiszámolt. „A sugárút teljes hosszán van néhány kanyar és kereszteződés, amelyek esetében elmulasztották megadni a megfelelő megoldást” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy mintegy ötven villanyoszloppal többre lesz szükség annál a mintegy kilencszáznál, amennyit a tervező cég előírt. „Sajnos mindig vannak ilyen jellegű problémáink a tervező cégekkel. Voltak bizonyos hiányosságok egyes projektekben, és az Aquacons cég nem nyert több munkálatot a polgármesteri hivataltól” – fogalmazott Birta.

Jól halad

Ennek ellenére szemmel láthatóan haladnak a munkálatok a Ghillányi és a Fürdői úton, főként az Arieșului utca és a Cantemir szobor közötti szakaszon. A városból kifelé vezető irányban, az út jobb oldalán, a villamossínek és a tömbházak közötti részeken kialakították a sétányokat és a terecskéket, és most is dolgoznak a Cantemir szobor körüli kis tér felújításán. Az új villanyoszlopokat már kihelyezték a Ghillányi útra, egyes oszlopokra már a led-égőket is felszerelték. A közúton a kivitelező elkezdte a régi aszfaltréteg felkaparását és előkészítették a terepet az új csatornalefolyók lehelyezéséhez. „Mindet ki fogjuk cserélni, és minden új elfolyó az aszfaltréteggel egy szintbe kerül, hogy az autósok, akik áthaladnak ezen a környéken, ne érzékeljék ezt. Ha az a megoldás, amivel ezen az útszakaszon kikísérletezünk, beválik, akkor az egész városra kiterjesztjük” – mondta Marel Dragoș, Nagyvárad alpolgármestere, megjegyezve azt is, hogy a Meiului utca magasságában már az új csatornalefolyók vannak. „Miután ledöntjük a régi oszlopokat, leaszfaltozzák a bicikliutat, melynek szélére magasított szegélyt raknak le, hogy élesen elválasszák egymástól a villamossínt és a bicikliutat. Július 30-ig kihelyezik a köztéri bútorzatot is” – fejezte ki reményét az alpolgármester.

A Ghillányi úti munkálatok nagyban függenek a Pece-parti villamossín-fektetési munkálatoktól. A járdák azonban már mintegy kilencven százalékban elkészültek, csakúgy, mint a behajtók a magánházak telkeihez, és most következik további oszlopok kihelyezése. Ugyanakkor most szedik fel a régi aszfaltréteget és öntik le az újat. Ezzel párhuzamosan dolgoznak a villanyrendőr-rendszer kiépítésén a Muntele Găina, a Lugojului és a Szálka (Sextil Pușcariu) utcákon. Ezen a héten dolgoznak a villamosmegállók és peronok kialakításán, a hónap végéig nagyjából elkészülnek a Ghillányi úti munkálatokkal.

Fotók: Alexandru Nițescu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában