Napi adatok

2021.07.01. 10:03

Július 5-től kezdődik a beiratkozás a Nagyváradi Állami Egyetemen

Hétfőtől várja a jelentkezőket a Nagyváradi Egyetem, mely alapszakon kilencven oktatási programra közel hatezer helyre, mesterszakon pedig 3455 helyre várja a beiratkozókat.

Pap István

A Nagyváradi Egyetem vezetői tegnapi sajtótájékoztatójukon a felsőfokú oktatási intézményhez kapcsolódó legfontosabb információkat osztották meg a sajtó képviselőivel. Dr. Constantin Bungău, az egyetem rektora bejelentette, hogy július 5-én kezdődik és 21-ig tart a beiratkozás. A jelentkezők beiratkozhatnak online, illetve személyesen is minden olyan titkárságon, ahol beiratkozási központot alakítottak ki. A jelentkezéshez szükséges dokumentumok listája megtalálható az egyetem honlapján, a beiratkozási díj 150 lej. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy azok, akik online iratkoznak be az egyetemre, nem kell személyesen is megjelenjenek, ha azonban térítésmentes helyre jutnak be, akkor mindenképpen el kell juttatniuk az érettségi diplomát vagy az érettségi igazolást az egyetemre. Egy jelentkező több helyre is beiratozhat, de ha bejutott, egyszerre csak két szakot hallgathat.

Adatok

Alapszakon kilencven oktatási programot kínál az egyetem és további hetet angol nyelven. Be lehet iratkozni továbbá öt távoktatási programba és van egy csökkentett látogatású program is. Alapszakon összesen 5872 helyet hirdettek meg, ebből 1800 térítésmentes, mesterszakon 3455 helyet hirdetnek meg hatvan oktatási programra, melyekből négy angol nyelvű. A térítésmentes helyek száma 810. A tandíjak alapszakon 2900 és 6800 lej között mozognak (a legdrágább az orvosi szak), míg mester szakon 3100 és 5000 lej között mozog az évi tandíj összege. Némi változás is beállt az oktatási kínálatban az elmúlt évhez képest: két új szakot indít az egyetem, az egyik az energetika és számítástechnikai technológia szak 27 térítésmentes és 17 költségtérítéses hellyel, a másik pedig az angol nyelvű robotika szak 14 ingyenes és 35 költségtérítéses hellyel, ezzel szemben megszüntették az eddig távoktatási rendszerben működtetett üzletvezetés szakot, mert nem volt iránta érdeklődés. Constantin Bungău hozzátette, hogy hetven helyet tartanak fenn falusi környezetből érkező diákok számára. A rektor elmondta azt is, hogy mindig is kisebb-nagyobb gondot okozott a máshonnan érkezett hallgatók elszállásolása. „Soha nem volt elegendő szálláshelyünk” – fogalmazott. Az idén attól is függ majd, hogy hány hallgatót tudnak elszállásolni, hogy milyen járványvédelmi előírások lesznek érvényben októberben. Ha kettőnél több fiatal is lehet majd egy szobában, akkor értelemszerűen több bentlakási helyet fog tudni az egyetem biztosítani, magyarázta a rektor, aki tudatta azt is, hogy újabb bentlakásokat építenek. A terv még kezdeti fázisában van, de amint megvalósulnak az építmények, további 1200 hely áll majd az egyetemisták rendelkezésére.

Jelenlét

Constantin Bungău közölte, hogy október elsején fizikai jelenléttel indul az új egyetemi tanév a Nagyváradi Egyetemen, erről ebben a hónapban és szeptemberben fog dönteni az egyetem szenátusa. A rektor hangsúlyozta, hogy az október 1-jén érvényes járványügyi szabályok betartásával fog megkezdődni az egyetemi tanév, de amikor a szükség úgy hozza, akkor hibrid vagy online oktatási módszerre fognak átállni. A rektor azt ajánlja mindenkinek, hogy oltassa be magát, mert csak így lehet majd biztosítani a teljesen szabad mozgást.

Dr. Sanda Filip prorektor azt emelte ki, hogy nagyon változatos és rugalmas a Nagyváradi Egyetem oktatási kínálata, ugyanis a hallgatóknak lehetőségük van arra, hogy különböző karok tantárgyait felvegyék. Példaként említette azt, hogy eddig is voltak informatikus hallgatók, akik művészeti tantárgyakat is hallgattak, illetve mérnökök, akik az orvosi kar egyes tantárgyait is felvették. Az egyetemnek számos uniós, illetve nemzetközi projektje van, melyeken összesen 25.487 egyetemi hallgató, 673 tanuló, 81 doktorandusz és 35 posztdoktori képzésben részesülő vesz részt.

Nyári iskola

Az egyetem nemcsak a jelenlegi, hanem a leendő hallgatókra is gondol, ezért néhány éve nyári iskolát szerveznek főként vidéki környezetben élő középiskolások számára azért, hogy jobban megismerhessék az egyetem oktatási kínálatát, és már biztos információk birtokában iratkozzanak majd be érettségi után az őket érdeklő szakra vagy szakokra. A nyári iskolák megszervezésével megbízott dr. habil. Sorin Borza elmondta, hogy négy szakterületen – gazdaság, földrajz, politológia, mérnöki szak – indítanak nyári iskolát, és még lehet jelentkezni, mert még vannak helyek. A két hetes nyári iskolák során számos foglalkozást kínálnak a fiataloknak, amellett, hogy a szállást és az étkeztetést is biztosítják számukra. Borza hozzátette: „Vannak egyetemisták, akik első- vagy másodévben jönnek rá arra, hogy nem kompatibilisek azzal a szakkal, amit választottak, és kénytelenek váltani, de ha jöttek volna nyári iskolába, akkor ez nem történt volna meg.” Ugyancsak Borza jelentette be azt is, hogy a szélesebb érdeklődésre számot tartó előadásokat meghirdetik az egyetemen kívüli közönség számára is, de hogy a gyakorlatban hogyan fog ez zajlani, arról még folynak az egyeztetések, feltehetőleg online lehet majd nyomon követni a kurzusokat. Elmondta, hogy tervbe van véve három rangos professzor meghívása, akik előadásokat fognak tartani a következő egyetemi tanévben Nagyváradon.

Végezetül dr. Livia Bandici, az egyetem minőségbiztosító osztályának a vezetője számolt be egy több mint 300 ezer lejes projektről, melynek fő célkitűzése egy kiválósági központ létrehozása, mely az egyetem különböző tevékenységeinek minőségét és a tevékenységek ellenőrzését fogja biztosítani. Már készül is a projekt keretében egy tankönyv, mely a minőségi egyetemi oktatásról fog szólni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában