Archiválás

2021.07.07. 06:38

Ingyen nem kell a digitalizáció

A Bihar Megyei Tanács nem hagyta jóvá azt, hogy a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár kiadványainak egy részét ingyen digitalizálja Magyarország legnagyobb digitális adatbázisával rendelkező cége.

Fotó: Illusztráció

Pap István

A megyei könyvtár és az Arcanum Adatbázis kft. májusban egyezett meg arról, hogy a könyvtár igényt tart a cég szolgáltatásaira, de a Bihar Megyei Tanács egészen váratlanul nem hagyta jóvá azt, hogy létrejöjjön a szerződés, holott az igen előnyös feltételeket biztosított volna a könyvtár számára: a budapesti cég ingyen digitalizálta volna a közös megegyezés alapján feldolgozásra felkínált anyagot, ráadásul a könyvtár ingyenes hozzáférést is kapott az Arcanum teljes adatbázisához. Ezért is érthetetlen, hogy a hatékonyságra elsődleges szempontként tekintő megyei önkormányzat miért zárkózott el egy ilyen együttműködés elől.

Ligia Mirișan, a megyei könyvtár igazgatója portálunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a cég kereste meg a könyvtárat az ajánlatával, mely nagyon előnyösnek tűnt: beszkennelték volna a könyvtár régi könyveinek egy részét, és hozzáférést is biztosított az adatbázisához a könyvtár intézménye, illetve a könyvtárlátogatók számára. A könyvtár és a cég egy egyezményt is kötött, amit a Bihar Megyei Tanács kellett volna jóvá hagyjon, de ez nem történt meg. „Mi megetettünk minden tőlünk telhetőt, benyújtottuk az összes szükséges iratot, de a megyei a tanácstól kaptunk egy értesítést, hogy nem hagyják jóvá, úgyhogy ezek után már nem tettük meg a további lépéseket az az együttműködéshez” – mondta az igazgatónő. Megtudtuk azt, hogy a cég 1950 után kiadott újságkollekciókat szkennelt volna be. Ezeket elvitték volna Magyarországra, majd visszaszállították volna a könyvtárba, az értékes, az országból ki nem vihető könyvek, kiadványok beszkennelését pedig helyben, azaz Nagyváradon végezték volna el. Ligia Mirișan hozzátette, hogy a megyei tanács értesítésében nem szerepel indoklás arról, hogy miért utasítja vissza az együttműködést. Elárulta továbbá, hogy a könyvtárnak négy éve van szerződése a nagyváradi Arhidava céggel, mely pénzért eddig több mint 400 ezer oldalt szkennelt be a könyvtár tulajdonát képező kiadványok közül. „A sajtótermékeket digitalizáljuk, mert azokat nyomtatták a legsérülékenyebb papírra, a beszkennelt dokumentumokat az olvasóink rendelkezésére bocsátjuk” – fogalmazott. Kérdésünkre válaszolva Ligia Mirișan elmondta: lehet, hogy az az oka a megyei tanács elutasításának, hogy ha már van egy fizetett szerződés, akkor nincs szükség másikra. „Lehet, hogy ez volt az ok, én nem kérdeztem meg, mi alávetjük magunkat a tanács döntésének és folytatjuk a projektünket az Arhidava céggel” – szögezte le Ligia Mirișan.

A Bihar Megyei Tanácstól is kérdeztük, hogy mi volt az indok, amiért nem engedélyezték az együttműködést, amikor választ kapunk, közölni fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában