Fesztivál

2021.07.23. 07:15

European Music Open hazai fellépőkkel

Egy év kihagyás után idén ismét megszervezik Nagyváradon az European Music Open komolyzenei fesztivált. Az augusztus 26–29. között zajló eseményen – a járványhelyzetre való tekintettel – ezúttal csak hazai előadók lépnek fel a Szent László téren.

Forrás: A szerző felvétele

János Piroska

A ötödik alkalommal megszervezendő fesztivál részleteit csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón ismertette Mihai Jurcă városmenedzser, Alexandru Badea tenor, a fesztivál művészeti igazgatója, illetve a Nagyváradi Állami Filharmónia menedzsere, Carmen Rus. „Tavaly a világjárvány miatt nem sikerült megrendeznünk a fesztivált, idén azonban megújult erővel és világjárvány kontextusában felelősségteljesen térünk vissza, annak érdekében, hogy újra megnyithassuk a nagyváradi kulturális életet” – fogalmazott Mihai Jurca városmenedzser, aki köszönetet mondott Alexandru Badea művészeti igazgatónak, a fesztivál ötletgazdájának a rendezvény programjának összeállításáért, a nagyváradi filharmóniának, illetve a váradi színházak támogatásáért. Utóbbi intézmények ugyanis lehetővé tették azt, hogy amennyiben az időjárási viszonyok miatt nem lehet megtartani a koncerteket a város főterén, ezek a színház épületében kapjanak helyet.

A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel az előző évek fesztiváljaival ellentétben idén nem lesznek nemzetközi fellépők, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a külföldi előadók nem tudnak eljönni Nagyváradra – mondta el Alexandru Badea, a fesztivál művészeti igazgatója. Az idei esemény így a romániai fiatal tehetségekre fókuszál. „Számtalan értékes művész, kulturális intézmény lelhető fel itthon is, utóbbiak között van a Nagyváradi Állami Filharmónia, amely a kezdetektől partnerünk, és idén is mellettünk áll” – tette hozzá a művészeti igazgató. A zenei fesztivált augusztus 26-án 19 órától Paul Neagu szobrászművész alkotásait bemutató kiállítással nyitják meg a Körösvidéki Múzeumban, az első koncertre pedig augusztus 27-én, péntek este fél kilenctől kerül sor: a Szent László téren az Alexandru Badea&Simona Strungaru Symphonics nyitja meg koncertek sorát, meghívott előadók Maria Rădeanu (szoprán) és Sebastian Burneci (trombita). A legismertebb olasz dalok (canzone) mellett olyan könnyűzenei számok is fel fognak csendülni, mint a You Raise Me Up. A második estén, szintén fél kilenctől a Violoncellissimo formáció lép fel Marin Cazacu vezetésével, koncertjük A barokktól a rockig címet viseli. Augusztus 29-én, vasárnap este fél kilenctől operagála zárja a fesztivált, amelyen a Bukaresti Nemzeti Zeneegyetem fiatal tehetségei mutatkoznak be a nagyváradi közönség előtt, őket a nagyváradi filharmonikusok kísérik, illetve fellép a váradi filharmónia kórusa is, vezényel Lászlóffy Zsolt. Carmen Rus, a filharmónia menedzsere úgy fogalmazott: megtiszteltetés részt venni a fesztiválon.

Bár a hivatalos program szerint a fesztivál augusztus 29-én ér véget, Mihai Jurcă városmenedzser elmondása szerint augusztus 31-re egy meglepetéssel is készülnek: nemzetközi szinten elismert előadót hívnának meg – ennek megvalósíthatósága azonban még bizonytalan.

Jegyeket jövő héttől a iabilet.ro honlapon lehet vásárolni, az árakat azonban még nem határozták meg. A koncertek az aktuális járványügyi szabályok szerint fognak lezajlani: szabadtéri esemény lévén csak azok a koronavírus ellen beoltott személyek vehetnek részt, akiknek esetében legkevesebb 10 nap már eltelt az oltástól számítva, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a koncerteket a korlátozások értelmében 400 személy befogadására alkalmas színház épületében fogják megtartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában