Árak

2021.07.16. 07:05

Drágább az áram, olcsóbb a krumpli

A villanyáram, az olaj és az üzemanyagok drágultak a legnagyobb mértékben a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, a krumpli és a légi közlekedés ára viszont csökkent.

Fotó: Illusztráció

Pap István

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) legutóbbi adatai azt mutatják, hogy Romániában egy év alatt a legnagyobb árdrágulások a villamos energia, az üzemanyagok és az olaj esetében figyelhetők meg. A fogyasztói árak idén júniusban 0,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy hónappal korábban, míg az inflációs ráta az év eleje óta 3,4 százalékkal nőtt. A fogyasztói árak átlagrátája az elmúlt tizenkét hónapban 2,9 százalékkal volt magasabb, mint az azt megelőző egy évben. A főbb áruk és szolgáltatások árai átlagban 3,94 százalékkal emelkedtek a tavaly júniusi árakhoz képest.

Drágulás

Az élelmiszerek közül a legnagyobb mértékben, közel tizenhat százalékkal (15,91%) az olaj ára emelkedett, melyet a friss hal (5,30%) és a kecskesajt (5,18%) követ. Jelentős áremelkedés figyelhető meg a szárazbab (4,61%) és más hüvelyesek esetében, de a kenyér ára is megnőtt, méghozzá 4,47 százalékkal. A tavalyi év júniusához képest a nem élelmiszer termékek és szolgáltatások ára átlagosan 5,71 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a villamos energia ára emelkedett: 16,97 százalékkal kell többet fizetni az áramért. Ezt az üzemanyagok árának a növekedése követi (11,75%). Nagy, 7,03 százalékos emelkedés történt a dohánytermékek árában. Ezekhez képest nem jelentős, de a családi költségvetésben érzékelhető módon nőtt a kötöttáruk (2,91%) és a bőrlábbelik (2,89%) ára. Ha csak az idei év elejétől számítjuk az adatokat, akkor az üzemanyagok ára 9,01, az elektromos energia 8,22, a dohánytermékek ára 3,04 százalékkal nőtt.

Csökkenés

A szolgáltatások fogyasztói árindexe idén júniusban 2,66 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban. A legnagyobb mértékben, 5,53 százalékkal a postai szolgáltatások ára nőtt, ezt követi az egészségügyi ellátás ára, ezen a téren 4,48 százalékos emelkedést mutatott ki az INS. A víz, a csatorna és a köztisztasági szolgáltatásokért 4,39 százalékkal kellett többet fizetni idén júniusban, mint egy évvel korábban, és szintén magas, 4,28 százalékos növekedés történt egy év alatt a gépjármű és elektronikai eszközök javítása és a fotószolgáltatások terén. Sokkal rövidebb azoknak az áruknak és szolgáltatásoknak a listája, melyek olcsóbbak lettek egy év alatt. Ezek közül kiemelkedik a krumpli, mely egy év alatt 23,08 százalékkal lett olcsóbb, míg a légi közlekedésben 14,38 százalékos csökkenést mért az INS. A citrusfélék és déli gyümölcsök ára 7,60 százalékkal csökkent, a friss gyümölcsökért 5,47 százalékkal kevesebbet kell költeni az idén, mint tavaly júniusban. A hőenergia ára kis mértékben, 0,21 százalékkal csökkent, de etekinteben már az is fontos, hogy nem nőtt ez az ár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában