Érettségi 2021

2021.07.13. 08:27

Csomortányi István: Kéry Hajnal mondjon le!

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) aggasztónak tartja a Bihar megyei magyar tannyelvű iskolák érettségi eredményeit, amiért az RMDSZ-t teszi felelőssé.

Pap István

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján értékelte ki a Bihar megyei érettségi eredményeket, és „aggasztónak” minősítette ezeket a megye magyar tannyelvű iskoláinak vonatkozásában. A megyei tanfelügyelőség nyilvános adatai alapján összeállított statisztikáról Csomortányi István elmondta, hogy a megyében negyvenkilenc érettségi vizsgaközpont volt, és az intézményekre számított érettségi átlagjegy alapján a legjobban teljesítő magyar tanintézmény, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum is csak a tizenötödik ebben a rangsorban. Olyan tanintézmények is megelőzik, mint a belényesi Nicolae Bolcaș és Samuil Vulcan, az élesdi Constatntin Șerban vagy a vaskohsziklási Avram Iancu középiskolák. Az nem meglepő, hogy a „sztárgimnáziumok” az élen végeztek: a nagyváradi Emanuil Gojdu Líceumban és az Emanuel Baptista Líceumban például minden tanuló sikeresen érettségizett, az érettségi átlag az előbbiben 9,07, utóbbiban pedig 8,81 volt. A rangsorban a nagyváradi Betel Szombatista Teológiai Líceum következik, míg a negyedik helyen a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium áll, itt az érettségi átlag 8,32. Viszont ha különválasztjuk a magyar és a román tagozatos érettségizőket, akkor kiderül, hogy a magyar tagozaton érettségiző eminescus diákoknak mindössze 61,4 százaléka ment át a vizsgán. Ennél valamivel jobb, de mégis hasonló a helyzet a szintén nagyváradi Iosif Vulcan Tanítóképzőben, mely a hetedik a rangsorban 8,20-as érettségi átlaggal. Itt a diákok 89,8 százaléka ment át, de a magyar tagozatos diákoknak csak 78,9 százaléka érettségizett sikeresen. Az Ady-líceumban mindössze 7,49 volt az érettségi átlag, az itt tanulóknak csak a 81 százaléka vizsgázott sikeresen. Amikor én érettségiztem a kilencvenes években az Ady Endre Líceum még fej-fej mellett volt a Gojduval”idézte fel a múltat Csomortányi István, majd elmondta, hogy a középmezőnyben végzett margittai Horváth János és a székelyhídi Petőfi Sándor középiskolák eredménye viszonylag jónak mondható, nem úgy, mint a nagyváradi Lorántffy és Szent László gimnáziumoké, ahol alig haladta meg a hatost az érettségi átlag. A Nagykágyai Technológiai Líceum és a Nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozatának teljesítményét tragikusnak nevezte a politikus. Mint mondta, Nagykágyán a hetven végzős közül mindössze heten iratkoztak be az érettségire, és közülük csupán kettőnek sikerült minden vizsgája, ez 28,6 százalékos arány, míg a művészeti líceumban csak 26,9 az átmeneteli arány, ugyanis a 26 magyar tagozatos végzős közül mindössze hétnek sikerült az érettségi.

Az ok: politika

A politikus kifejtette, hogy továbbra is a román vizsga jelenti az első számú akadályt a magyar érettségiző fiatalok számára, viszont megítélése szerint a Bihar megyei rossz eredményeknek van egy másik oka is, mégpedig a tanintézmények politikai befolyásoltsága. Csomortányi István megítélése szerint azokban a tanintézményekben, ahol RMDSZ-es befolyás van, ott gyengébb érettségi eredmények születtek az elvártnál. Ezt a megállapítását az erdélyi magyar középiskolák érettségi eredményeinek összevetésére alapozta. Mint mondta, azokban a magyar tanintézményekben, ahol a szakmai munkát helyezik előtérbe, ott vannak jó eredmények. Kifejtette, hogy a sikeresen érettségiző diákok aranya alapján a nagyváradi Ady Endre Líceum csak a tizenkettedik az erdélyi magyar tannyelvű középiskolák között a maga 81 százalékos átmeneteli arányával, de ez messze elmarad a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium eredményétől, ahol mindenki sikeresen érettségizett, vagy a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum eredményétől, ahol 97 százalékos volt az átmeneteli arány.

Csomortányi István hozzátette, hogy több pedagógussal beszélt, akik egyöntetűen azt állították, hogy a politikai befolyás miatt egyre gyengébbek a magyar iskolákban az eredmények. A politikus emlékeztetett arra, hogy az oktatási törvény értelmében az adott kisebbség parlamenti képviseletének jóváhagyása nélkül nem lehet intézményvezetőt kinevezni a kisebbségi iskolák élére. Az elvben jó, hogy ne a többség mondja meg, hogy kik legyenek az intézményvezetők, Bihar megyében azonban az RMDSZ nemcsak erre használja fel ezt a kitételt, hanem arra is, hogy bebiztosítsa azt, hogy az intézményvetők politikailag hűségesek legyenek, érvelt a politikus. „Jóformán nem telik el olyan hét a tanítási évben, amikor valamelyik politikus ne fényezné önmagát az iskolákban – mondta Csomortányi, hozzátéve, hogy ennek a helyzetnek a kárvallottjai a diákok, a szülők és a pedagógusok is. Nem a pedagógusok hibája az, hogy ilyenek az eredmények, hisz nagyon sok jó pedagógus van, azt viszont sokak elmondásából tudom, hogy rengeteg idejüket leköti a felesleges adminisztráció, amit a stratégia és felkészültség nélküli intézményvezetők rossz intézményvezetési gyakorlata okoz”fogalmazott. A nem kedvező érettségi eredmények fő felelőse a politikus véleménye szerint Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő-helyettes, „akit többet látunk politikusként szerepelni”. Majd így folytatta: A legfontosabb az, hogy a Bihar megyei helyzet javuljon és az, hogy a politika hagyja békén az oktatási intézményeket. Azok legyenek az intézményvezetők, akik a legrátermettebbek, és nem azok, akik a politikai hűségüket minden fórumon igazolják”. Végezetül elmondta, hogy az lenne a minimum, ha ezek után az érettségi eredmények után Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes lemondana.

Reagálás

Az elhangzottakkal kapcsolatosan megkérdeztük Kéry Hajnalt is, aki a statisztikai adatokra nem kívánt reagálni, mert mint mondta, ezeket még le kell ellenőrizni. A magyar iskolák politikai befolyásoltságára vonatkozó kijelentésekre azt mondta, hogy jó pár olyan tanintézmény van, melynek vezetője még csak nem is párttag, és a tanfelügyelőségen soha senki nem kérdezte az intézményvezetők pártszimpátiáját. Mint fogalmazott, az igaz, hogy a vezető tisztség betöltéséhez kell egy ajánlás, de „ez csak arra szolgál, hogy az iskoláinkat irányító igazgatók jó magyarok legyenek”. Csomortányi István azon megjegyzésével kapcsolatban, hogy őt, vagyis Kéry Hajnalt többet lehet látni politikusként szerepelni, maga az érintett elmondta, hogy munkaidőben mindig megtalálható vagy a tanfelügyelőségen, vagy valamelyik tanintézményben, és pártrendezvényeken mindig csak a szabadidejében, vagy a pihenőszabadsága ideje alatt vesz részt. Arról pedig nem tartozik elszámolnivalóval, hogy mit csinál a szabadidejében, illetve a szabadsága alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában