Vizsgálódás

2021.07.07. 09:00

Baleset a rézbányai bányában

Fotó: Horia Dumitraş

BN-összeállítás

Kórházba került egy 38 éves munkás, akit a rézbányai Vest Resources vállalat rézbányájánál ért baleset. Az első beszámolók szerint a férfit egy mozgó csillevagon ütötte meg a bánya felszínén, miközben a munkás megpróbálta irányítani azt. Szerencsére nagy baj nem történt, a férfi könnyebb sérülést szenvedett, jelenleg a belényesi kórházban ápolják. Az esetet a rendőrség és a területi munkaügyi igazgatóság is vizsgálja.

A Vest Resoures 2014-ben vette meg a rézbányai bánya részvényeinek nyolcvan százalékát, azóta már az összes részvény a bányavállalat tulajdonában van. Közben a Rézbányához tartozó Băița-Plai településen már huszonegy napja tüntetnek a Băiţa Bihor bányavállalat dolgozói, amiért az Országos Ásványkincshatóság (ANRM) nem hajlandó kiadni a mészkő kitermelési engedélyt. Június 30-án három dolgozó éhségsztrájkba kezdett, őket másik nyolc tiltakozó váltotta tegnap. Az éhségsztrájkot Vlad Morar és Andrei Hădrean mérnökök, valamint Eugen Martin bányász kezdte el a bánya mélyében, de ott van velük Maria Trip, a bányavállalat főigazgatója is, aki minden nap két órára kikötözi magát egy sziklához. Martin egyébként már kétszer is rosszul lett, erővel kellett felhozni a bányából és perfúziót adni neki, mert nem akart magától feljönni. A három éhségsztrájkoló helyét nyolc másik kollégájuk vette át. Az emberek azt követelik, hogy az ANRM főigazgatója személyesen látogassa meg őket és győződjön meg arról, hogy minden rendben van a vállalattal és adja meg a kitermelési engedélyt. Dumitru Tiplea prefektus korábban közleményt adott ki, amelyben azt tudatta, hogy találkozót kezdeményezett az ANRM és a tiltakozók között, és Daniel Grigoriu-Norocel főigazgató ígéretet is tett arra, hogy eljön Rézbányára, de végül erre nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában