Tudnivalók

2021.07.20. 07:40

Az üldözöttek gyermekei is jogosultak kárpótlásra

Romániában kárpótolják a második világháború alatt etnikai alapon üldözött személyek leszármazottjait, valamint a kommunista rendszer politikai üldözöttjeinek utódait is. Olvasóink kérésére az alábbiakban összefoglaljuk az ezekre a kárpótlásokra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Pap István

Az országban először az 1999/105. számú rendelet rendelkezett arról, hogy kárpótlást kapnak az 1940. szeptember 6. és 1945. március 6. között etnikai hovatartozásuk miatt üldöztetést szenvedett emberek. Az említett rendelet a 2000/189. számú törvénnyel emelkedett törvényerőre. A jogszabály szerint kárpótlást kapnak a deportált, a lágerbe zárt, a fogva tartott vagy az országból etnikai indokból kiutasított személyek. A rendeletet kiegészítő 2021/154. számú törvény értelmében az etnikai alapon üldözött emberek gyermekei is jogosultak a kárpótlásra.

A törvény gyakorlatba ültetése a nyugdíjpénztárak feladata, megyénkben a Bihar Megyei Nyugdíjpénztárhoz kell fordulni ez ügyben. A hivatal a napokban adott ki egy közleményt, amelyben tudatja, hogy a 2021/154. számú törvény alapján történő kárpótlásigényléseknek nincs benyújtási határideje. Továbbá a dossziékat nemcsak a nyugdíjhivatal székhelyénél lehet benyújtani, hanem el lehet juttatni az intézményhez postán, sőt, be lehet dobni a nyugdíjhivatal melletti postaládába is. Továbbítani lehet a dossziét elektronikus levél útján a mail@cjpensiibihor.ro e-mail címre is. A kárpótlási igénylés dossziéjának tartalmaznia kell a következő dokumentumokat: a 2000/189. számú törvény alapján létrehozott bizottság által az időközben elhunyt, etnikai alapon üldözött szülő nevére kiállított döntést. Ha a szülő halála a 2000/189. számú törvény hatályba lépése előtt következett be, akkor igazoló dokumentumot kell beszerezni arról, hogy a szülő etnikai alapon szenvedett üldöztetést, melyből az üldöztetés időtartama is kiderüljön. Ilyen dokumentumokat a Román Nemzeti Levéltár ad ki: székhelye Bukarest, Leaota utca 2A szám, 6. kerület. Telefon: 021/313-9295, 021/314-4331. E-mail cím: relatiicupublicul@arhivelenationale.ro. Szükség van továbbá az üldözött szülő halotti bizonyítványára, az igénylő utód személyi igazolványára és születési bizonyítványára, esetenként az utód házassági bizonyítványára és egy olvashatóan kitöltött formanyomtatványra, melyet el lehet kérni az intézmény székhelyéről, illetve le lehet tölteni a nyugdíjhivatal honlapjáról (www.cjpensiibihor.ro), amelyet a „Formulare tip” szekcióban a „Legi Speciale” kategóriában lehet megtalálni. Azok, akik 2021. december 31-ig nyújtják be a kárpótlási igénylésüket, 2022. január 1-től kezdődően számíthatnak a kárpótlásra, azok pedig, akik 2022. január 1. után juttatják el igénylésüket, ők a benyújtástól számított következő hónapban már meg is kapják a kárpótlást.

Ugyancsak kárpótlást kapnak a kommunista rezsim politikai áldozatai és azok gyermekei is. Az 1990/118. számú törvény, valamint az azt módosító 2020/232. számú jogszabály értelmében kárpótlást kapnak az 1945. március 6. és 1989. december 22. között a kommunista állam elnyomó szerveivel folytatott küzdelemben vagy parasztfelkelésekben elhunytak és azok gyermekei, a fogságban elhunytak vagy eltűntek, az erőszakkal pszichiátriai kezelésre vitt, a deportált vagy kényszerlakhelyre hurcolt és emiatt elhunyt emberek, és azok gyermekei. Azok a személyek, akik kiskorúak voltak, vagy abban az időszakban születtek, amikor szüleik politikai okokból börtönben, kényszerlakhelyen, pszichiátriai kezelésen stb. voltak, jogosultak arra az anyagi támogatásra, amelyet a szüleik is kaptak. Amennyiben a gyermek a szülő politikai üldöztetésének időszaka után született meg, akkor a szülő havi juttatásának ötven százalékára jogosult. Ha mindkét szülő üldöztetést szenvedett, akkor a gyermek járadékának megállapításakor annak a szülőnek a juttatását veszik alapul, akinek ebből származó járandósága nagyobb összeg volt.

Gyakorlati tudnivalók

A Bihar megyei érintetteknek a kárpótlást igénylő dossziét a Bihar Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökséghez (AJPIS) – székhelye Nagyvárad, Rulikowski (Armatei Române) utca 1B szám – kell benyújtaniuk. Az igénylést ennek az intézménynek a szakbizottsága bírálja el, a jóváhagyott igénylések dossziéit átküldik a Bihar Megyei Nyugdíjhivatalhoz, mely szintén megvizsgálja azt, és ezt követően állapítják meg, hogy a kérvényezőnek jár-e a kárpótlás, amelyet a nyugdíjhivatal fizet ki a jogosultaknak. A nyugdíjhivatalnak az átvételtől számítva negyvenöt nap áll rendelkezésére arra, hogy átvizsgálja a dossziét. Fontos információ, hogy ennek a kárpótlási kérelemnek sincs benyújtási határideje. A kárpótlás összegét havonta megkapja a politikai üldözött gyermeke élete végéig. Az igénylők a kérelmük mellé a következő dokumentumokat kell csatolják: személyi igazolványt vagy személyi kártyát, az üldözött szülő halotti bizonyítványát, továbbá az egykori munkaügyi igazgatóság által hozott határozatot, mely kimondja, hogy a politikai üldözött, tehát a kérvényező szülője jogosult a jóvátételre. Emellett más, a jogosultságot igazoló dokumentumokat is csatolni kell a dossziéhoz. Vannak esetek, amikor a Romániában üldözött személyek gyermekei már külföldön születtek, tehát nekik már nincsenek romániai irataik. Ezek a személyek is fel kell mutassák az említett munkaügyi igazgatósági határozatot, emellett csatolniuk kell egy iratot, amellyel igazolják azt, hogy életben vannak.

Gabriela Iova, az AJPIS igazgatója korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy az említett határozat csatolása elengedhetetlen, ugyanis ennek alapján állapítható meg a jogosultság. A probléma csak az, hogy a munkaügyi igazgatóság intézménye megszűnt az archívumával együtt, és ezeket a határozatokat a nyugdíjhivatalok sem őrizték meg. Ezeknek az okiratoknak az egyik eredeti példánya tehát a kérvényező birtokában kell legyen, ha ez a papír nincs meg, utólag ezt már nem lehet pótolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában