Parkolás

2021.07.17. 09:11

A többszáz lejes bírság sem riasztja el az autósokat

Pikó Stefánia

„Jöjjön el velem a központba, megbüntetünk mindenkit, elmegyünk onnan, és ha tíz perc múlva visszamegyünk, ugyanúgy tele lesz szabálytalanul parkoló autókkal a tér” – fogalmazott Cristian Beltechi, a Nagyváradi Helyi Rendőrség vezetője, amikor arról kérdeztük, miért van folyamatosan tele a város központja szabálytalanul parkoló gépkocsikkal, a hatalmas pénzbírságok ellenére is.

Egy olvasónk panaszára kerestük fel a rendőrség igazgatóját, az viszont általános tapasztalat, hogy Nagyvárad központjában, a Holdas templomnál és a környező kis utcákban rendszeresen, napi szinten látni lehet legalább 2-3 tucat szabálytalanul parkoló autót, melyek tulajdonosait látszólag nem riasztják el a bírságok megemelkedett összegei sem – erről portálunkon is beszámoltunk már. Ha nem gyalogos övezeten, hanem az út szélén, erre nem kijelölt helyen parkolnak, mint például a Holdas templom előtt (félig „belógva” a főtérre), akkor csak 200–500 lej közötti a bírság, viszont ha valaki például a Zöldfa utcára hajt be úgy, hogy nem ott lakik és nem árut visz, 2500 lej lehet a büntetése. A környező szűk utcákban, ahol nem jelzi tábla, hogy tilos parkolni, viszont lehetetlen elég helyet hagyni a járdán a gyalogosok számára, körülbelül 100 lejes büntetést szoktak adni.

A panaszos szerint viszont a helyi rendőrség nem járőrözik eleget, főleg hétvégén nem, de már az esti órákban sem, amikor például a Szilágyi Dezső (Moscovei) utcán a lefestett és megszüntetett parkolóhelyeket ismét elfoglalják az autósok. Beltechi ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a helyi rendőrség nonstop dolgozik, természetesen hétvégén is, a központban pedig ez az egész helyzet állandó probléma. A Holdas templomnál, amióta fogadóiroda nyílt a közelében és elvitelre lehet kávét venni, az itt parkoló autók sűrűn váltják egymást. Cristian Beltechi hozzátette, hogy akinek hasonló panasza van, az írjon a rendőrségnek, de mindenképp hivatkozzon a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 2001. évi 544. számú törvényre, így a rendőrségnek kötelessége lesz válaszolni, és beszámolhat arról is, idén pontosan hány alkalommal osztottak ki bírságot szabálytalan parkolás miatt a város központjában. „Nem telik el nap, hogy ne osszunk ki 20–25 büntetést ebben a zónában. Ma például eddig (szerdán, 18 óráig – szerk. megj.) 13 bejelentés érkezett csak a Holdas templomtól” – magyarázta.

A szabálytalan parkolások következtében, főleg a kis utcákban, gyakran az egyszerű előrehaladás is gondot jelent a gyalogosok számára, főleg a forgalmasabb hétköznapokon, amikor sem a járdán nem férnek el, sem az úton nem tudnak haladni a folyamatosan érkező gépkocsik miatt. A nemcsak szabálytalan, hanem figyelmetlen parkolások miatt gyakran egy-egy nagyobb jármű (terepjáró, kisteherautó) egyáltalán nem is fér el, vagy ha el is férnek az autók, „repkednek” a visszapillantó tükrök, és karcolódnak a karosszériák, a vitákról nem is beszélve.

Eleinte a lakosok abban reménykedtek, hogy a Kossuth Lajos (Independenţei) utcán lévő mélygarázs megnyitása javítani fog a helyzeten, most az egykori Voința sportpálya helyén épülő emeletes parkolóházhoz fűzik reményüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában