Ételmérgezés

2021.07.14. 11:00

A higiénia a legfontosabb a konyhában

Az ételmérgezés jellemzően szezonális megbetegedés, főleg nyáron fordul elő, mivel a meleg időben hamarabb romlanak az ételek, de természetesen bármikor találkozhatunk vele.

Fotó: Illusztráció

BN-összeállítás

Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, melyet romlott vagy (baktériumokkal, vírussal, parazitákkal) fertőzött étel, ital fogyasztása okozhat. A tünetek tarthatnak 2–3 órától kezdve 2–3 napig, ezek lehetnek: láz, rossz közérzet, hasmenés, hasi fájdalom, fejfájás, hányás. A betegség leggyakrabban 1–2 napig tart, és nem fajul súlyos kórképpé, bár kellemetlen és heves panaszokat okoz. Néhány nap után teljes gyógyulás várható. Az ételmérgezés gyakori megbetegedés, bármely korosztályt érintheti. A leggyakoribb élelmiszerek, amelyek ételmérgezést okozhatnak: tejtermékek, tojást tartalmazó élelmiszerek, húskészítmények.

A fertőzött élelmiszereken általában nem látható és nem is érezhető egyértelműen, hogy baj van velük, ezért fontos inkább arra fordítani a figyelmet, hogy eleve ne kerüljön sor megfertőződésre. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményében kifejti, melyek azok az előírások, melyek betartásával elkerülhetjük az ételmérgezést. Elsősorban fontos, hogy figyeljünk a tisztaságra otthonunkban, főzés előtt, és gyakran közben is mossunk kezet, akárcsak evés előtt. Tisztítsuk le gyakran a konyhai felületeket, fertőtlenítsük, ugyanígy a konyhai eszközöket is. Fokozottan védjük a konyhát a kártevőktől, a bogaraktól, rágcsálóktól, de lehetőleg a háziállatokat se nagyon engedjük ide. A gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.

A szakértők ajánlása szerint az ételek tárolására is nagyon kell figyelni, a kész ételeket mindenképp jól elkülönítve tartsuk a nyersektől. Húsételek esetében nem szabad elhanyagolni a megfelelő mértékű főzést, sütést – bizonyosodjunk meg róla, hogy a hús nem marad nyers, olvassunk utána, melyik húsfélének mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy elkészüljön. Az ételek újramelegítését alaposan végre kell hajtani, hogy az elérje legalább a hetven fokot, főzéskor és sütéskor pedig annál magasabb hőfokon kell dolgozni.

Tároljuk az ételeket a megfelelő hőmérsékleten, két óránál tovább ne hagyjuk szobahőmérsékleten. Minden ételt hűtsünk le mielőbb, miután elkészült, lehetőleg 5 fok alá. Ne tartsuk így sem túl sokáig az ételeket, még a hűtőben sem. Ha a fagyasztóból veszünk elő valamilyen ételt, akkor azt lassan olvasszuk ki a hűtőszekrényben, ne szobahőmérsékleten a konyhában vagy forró vízben. A kisbabák étkeztetésére különösen figyelni kell, nekik csak frissen készült ételeket szabad adni, nem újramelegítettet.

Kizárólag olyan vizet használjunk főzéskor, melyről biztosan tudjuk, hogy tiszta. Ha kételkedünk ebben, és nincs más megoldás, akkor forraljuk fel, mielőtt élelmiszerekkel érintkezne. Csak olyan élelmiszereket használjunk főzéshez, melyek megfelelő állapotban vannak, és biztosan nem lejárt szavatosságúak. Fontos, hogy olyan helyeken vásároljunk, melyekről biztosan tudjuk, látjuk, hogy megfelelőek a higiéniai körülmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában