Városi séta

2021.06.29. 08:57

Séta a két világháború közötti építészet nyomában

Hausmann Cecília képzőművész-iparművész és Zuh Deodáth eszmetörténész voltak a hétvégi városi séta vezetői, mely alatt az érdeklődők Nagyvárad két világháború közötti építészetéről tanulhattak interaktív módon, a szakértőkkel beszélgetve, a Szent László Napok keretében.

Pikó Stefánia

Szabadtéren zajló rendezvényről lévén szó elkerülhetetlenek voltak a különböző közjátékok, így ezúttal sem maradhatott el a „kéregető-kergetés”, és az általában főbb utcákon kerekező, nagyváradiak által biztosan ismert exhibicionista „cowboy” kerülgetése sem. A szép számmal összegyűlt csoport jókedve nem lankadt azonban akkor sem (sőt), amikor az első megállónál, az éppen csodált ház erkélyéről egy félmeztelen barátságtalan alak szólt le, hogy „ezzel a házzal csak a baj van”, és „nagy a hűhó a semmiért” – hiába magyarázták el neki szépen, milyen értékes házban is él, mint megtudtuk, 1960 óta.

A szóban forgó ház Reményi Géza villája, melyet 1936-ban építettek meg Moskovits Jenő János tervei alapján, az egykori Polgárőr, jelenleg Rovine utcán. Több család is lakik most ebben a modern építményben, mely finoman magán őrzi a városunkra oly jellemző szecesszió jegyeit is, és ahogyan a szakértők is rámutattak, struktúrájában utal is a Darvas–La Roche-házra. Minderről pedig lakói látszólag mit sem sejtenek.

Indulás előtt mindenki kézbe kapott egy térképet, melyen az úti cél és összesen 20 állomás szerepelt, köztük egy-egy kiemeltebb épület, mint a Reményi-villa, a Román Távközlési Vállalat telefonközpontja a Nagysándor (Aurel Lazăr) utcán – amiről megtudtuk, nem is lenne ez olyan csúnya, ha karban lenne tartva –, a Szentlélek római katolikus plébánia vagy az Achavasz Reim Szeretetegylet ortodox rítusú izraelita imaháza.

Zuh Deodáth és Hausmann Cecília új perspektívát nyújtottak idegenvezetésük révén a résztvevőknek, hiszen olyan házak művészeti értékét tárták fel, melyek mellett lehetséges, hogy egyébként könnyedén elsétálunk. Megtanulhattuk, hogy Nagyvárad építészeti gyöngyszemei nemcsak a szecesszió idejéből valók, hanem a modernség és korai modernség érájából is.

A korábbi stílushoz viszonyítva egyszerűbb, letisztultabb vonásokkal rendelkező, kiváló minőségű anyagokból készült modern épületekről (de nem csak) egyébként tavaly a szakértőpáros több kisfilmet is készített, virtuális sétára invitálva az érdeklődőket. Ezeket jelenleg is meg lehet tekinteni a Szent László Napok Youtube-csatornáján.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában