Csillogó sokszínűség

2021.06.11. 14:00

Konferencia zajlott a váradi szecesszióról

A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért, a nagyváradi Art Nouveau Múzeum, valamint az Újvárad folyóirat kiadója, a Holnap Kulturális Egyesület a Szecesszió Világnapján konferenciát szervezett a Darvas–La Roche házban, június 10-én, csütörtökön.

Ciucur Losonczi Antonius

A Csillogó sokszínűség. A nagyváradi szecesszió című rendezvény iránt érdeklődőket Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület vezetője üdvözölte, kiemelten Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzult, Demeter Katalin konzult, Angela Lupșeát, a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvány ügyvezető igazgatóját, Somogyi Botond nyugalmazott főépítészt, a Szecessziós Magazin munkatársát, Rozsnyai József művészettörténészt, egyetemi adjunktust (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) és Mattyasovszky-Zsolnay Esztert, a pécsi Zsolnay-porcelángyár alapítójának, Zsolnay Miklósnak a leszármazottját, valamint a két meghívott előadót, Bálint Imrét, a Szecessziós Magazin szerkesztőjét és Boka László irodalomtörténészt, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársát, a Partiumi Keresztény Egyetem docensét.

Köszöntőjében Mile Lajos egy vázlatos képet nyújtott arról, hogy mi történt a 20. század elején Nagyváradon. Arra hívta fel a figyelmet: egy szinte hihetetlen polgárosodási folyamatnak lehettek a kortársak a tanúi- a vagyonosodó rétegnek kialakult a főleg zsidó származású értelmisége is, melynek egy teljesen új életszemlélete volt a szellemi és épített környezetet illetően. Ebben a korszakban is a lázas alkotni vágyás és az értékteremtés volt a meghatározó. Úgy tudjuk ezt az örökséget megőrizni és továbbadni, ha azokkal szövetkezünk, akik társaink az értékteremtésben. Akik a rombolásra összpontosítanak, azokban dőreség partnert feltételezni”- fogalmazott a diplomata.

Angela Lupșea a multikulturalitás és etnikai sokszínűség fontosságát emelte ki, majd Ovidiu Pecican kurátor, kolozsvári művészeti író mutatta be a Glass Nouveau időszakos tükörkiállítást, Cristian Florin Anghelescu alkotásait.

Prezentációjában Bálint Imre hangsúlyozta: a Csillogó sokszínűség. A nagyváradi szecesszió cím választása nem véletlen. Többek közt azt is sugallja, hogy Nagyvárad, az utóbbi tíz évben prioritással újította fel a szecessziós épületeket, a környező városok között jó példával jár az élen. A szecessziós építészeti örökség itt igencsak sokszínű, a stílus sok irányzata mind képviselve van. A város építészeti értékeinek felismerése és revitalizációja nemcsak turisztikai potenciál, hanem a város lakói számára is a kellemes környezethez, a jó életminőség fenntartásához vezető utat jelenti. Szó esett még a fontosabb építészekről, és ahogy a tervezett szecessziós épületek kialakultak, az új formákat megvalósították, és nem egyszer összekötötték azokat az előző korokkal, felhasználva és átalakítva a régebbi, historizáló stílusú épületelemeket. A szakember feltárta a nagyváradi szecessziós épületek előzményeit, párhuzamait, és főbb motívumaikat is más városokból, ugyanezektől az építészektől. Boka László a szecessziós korszak irodalmáról tartott online előadást.

Fotók: Alexandru Nitescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában