Nyitógála

2021.06.23. 07:11

Kezdjünk el élni! – erre buzdít az idei Szent László Napok

Az idén immár nem a virtuális térben, hanem a fizikai valóságban rendezik meg a Szent László Napokat. A rendezvénysorozat nyitógáláját hétfőn este a nagyváradi színházban tartották meg.

Pap István

A tavalyi kihagyás, avagy online térbe szorult fesztiválozás után idén ismét Nagyvárad valóságos kulturális terein, helyszínein tartják meg a Szent László Napokat. Az érvényben lévő járványügyi előírások miatt az idén kevésbé nagyszabású rendezvényekre kell számítani, de a legfontosabb az, hogy végre elkezdjünk élni, idézte Zatykó Gyula a Szent László Napok főszervezője az ismert sláger szövegét hétfőn este a színházban tartott megnyitó gálán. Elmondta, hogy ehhez az újrakezdéshez akar a Szent László Napok programokat biztosítani, és a korlátozások ellenére sikerült egy hatvannégy pontból álló rendezvénycsomagot összeállítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvényeket a szigorú járványvédelmi előírásoknak megfelelően kell megtartani, ezért a közönség megértését kérte. Köszönetet mondott a támogatóknak, annál is inkább, mert a járvány őket is kedvezőtlenül érintettede hála Istennek megtaláltuk őket, pozitívan reagáltak a kéréseinkre, és valahogy összegyűlt az a forrás, ami lehetővé teszi, hogy az idén meglegyen a 9. Szent László Napok” – fogalmazott, külön köszönetet mondva Debrecen város önkormányzatának, mely egy szép virágkocsit hozott Nagyváradra, ugyanakkor a hétfő esti gálakoncert is Debrecen város ajándéka.

Erdélyi minőség

Kiemelte a nagyváradi önkormányzat hozzájárulását is, hiszen, mint fogalmazott, „annak ellenére, hogy a büdzsé elég kevés pénzt tud szánni a rendezvényekre, a Szent László Napok méltó összeget kapott, hogy tudjunk működni és tudjuk ezt az évet jól abszolválni”. Kifejtette továbbá, hogy a járványhelyzet miatt elmarad egy sor immár hagyományosnak mondható rendezvény – az örömfőzés, a lovas bemutató –, és elmaradnak a megszokott nagy koncertek, viszont lesz sok kis koncert, és ezeken a minőséget főleg erdélyi fellépők fogják hozni. Ha már ilyen nehéz évet tudunk magunk mögött, és a fellépő művészeknek is nagyon nehéz volt az elmúlt év, úgy gondoltuk, hogy amennyire tudjuk, segítsük őket, és ezért a rendezvényeink zömét erdélyi művészek adják”. Végül Zatykó Gyula elmondta, hogy a járvány az emberi kapcsolatokban okozta a legnagyobb kárt, hiszen elválasztotta az embereket egymástól. „Mi, a Szent László Napok szervezői azt tűztük ki célul, hogy közösséget alkossunk, a járvány pedig a közösségi hálót próbálta meg minél jobban szétfeszíteni. Most a lehetőségekhez képest újra lesznek találkozások, újra lesznek nagy nevetések, nagy beszélgetések. Ehhez várunk mindenkit, hiszen, ahogy a sláger mondja, kezdjetek el élni!” – zárta szavait a főszervező.

Felszólalt a gálán Florin Birta váradi polgármester, aki elmondta, hogy a Szent László Napok az első nagyszabású esemény, amit Nagyváradom szerveznek a pandémia lecsengése után. Köszönetet mondott Debrecen városnak a két megyeszékhely közös programjainak és projektjeinek a megvalósításáért, és kifejezte reményét, hogy még több közös projektet fognak megvalósítani a jövőben. Mint mondta, Debrecenben négy alpolgármester van, Nagyváradon viszont csak kettő, mert a romániai törvénykezés így rendelkezik, de Zatykó Gyula áldozatkész munkájával kitesz egy kulturális ügyekért felelős alpolgármestert. Beszélt a román és a magyar közösség békés együttéléséről is, majd kiemelte, hogy a liberális városvezetés ennek a barátságos együttélésnek a garanciája marad. Végezetül hozzátette, hogy a polgármesteri hivatal a továbbiakban is finanszírozni fogja mind a román, mind a magyar közösség eseményeit és rendezvényeit.

Debrecen is itthon

Dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a cívis város két emblematikus rendezvénnyel vesz részt a Szent László Napokon. „Az egyik hozzájárulás a Szent László Napok programjához az a virágszobor, mely Szent Lászlót mutatja be. A debreceni kulturális identitás talán legfontosabb jelképe, a virágkarnevál, és Nagyvárad identitásának az alapja, Szent László érnek össze ebben a kompozícióban, mely 2019-ben készült Debrecenben a virágkarnevál alkalmából. Ez tudja megjeleníteni azt az egységet, amely a két város polgárságát összefonja, és egyszersmind összefűz minket a magyar kultúra és a magyar történelem egységében. A másik emblematikus program, amit Debrecen hoz önöknek, az operagála. (…) Ez azért emblematikus program, mert egy színház a nemzeti és az európai kultúrában emblematikus hely, közösséget és közösségi identitást épít” – fogalmazott az alpolgármester, hangsúlyozva a debreceni Csokonai és a nagyváradi Szigligeti Színház hosszú évek óta tartó együttműködését, mely remekül megmutatja azt a szellemiséget, amely szerint magyarok és románok, Magyarország és Románia és az Európai Unió együtt dolgozunk közösségeink jövőjén, a közös boldoguláson, hiszen együtt tudunk csak sikeresek lenni. Bízom benne tehát, hogy ez az együttműködés a színházak között a jövőben is fenn fog maradni. A színházak együttműködése legyen emblémája a városaink, kultúráink közötti együttélésnek annak a jegyében, hogy minél több közös élménnyel ajándékozzon meg minket, és ne csak a jelenünket, hanem a jövőnket is közösen építsük” fogalmazott az alpolgármester.

Operagála

A beszédek után kezdődött az operagála, melyen a Kodály Filharmonikusok és a Csokonai Színház Énekkara lépett fel. A karigazgató Gyülvészi Péter, a karmester Ács János volt. A Csokonai Színház egy új operaénekesi nemzedék kezdőlépéseit egyengeti, és a nagyváradi operagála is ennek az építkezésnek az egyik állomásaként fogható fel. Fiatal operaénekesek mutatkoztak be, igen nagy sikert aratva Verdi, Puccini, Bellini, Gounod és Kodály Zoltán zeneművekből vett áriák, részletek megszólaltatásával. Ács János nagy lendülettel és átéléssel irányította a pontosan, tisztán játszó zenekart, az énekesek pedig kitettek magukért, bebizonyították, hogy méltók arra a reményre, amellyel a zenekedvelő közönség tekint rájuk. A rövid, közel másfél órás operagála számos szép pillanattal örvendeztette meg a közönséget, pompás alaphangulatot teremtve ahhoz a kulturális ünnephez, amit a Szent László Napok jelent.

Fotók: Facebook/Szent László Napok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában