Könyvbemutató

2021.06.02. 14:00

Felnőtt- és gyermekirodalom kettőse: bemutatkozott Czilli Aranka író

Nagyváradra látogatott Czilli Aranka kovásznai író, költő, magyartanár az elmúlt hétvégén, és két, többnyire verses kötetét is magával hozta, melyekről Szűcs Lászlóval, az Újvárad folyóirat főszerkesztőjével beszélgetett a Tibor Ernő Galériában.

Pikó Stefánia

A Térey-ösztöndíjas szerző a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem néprajz–magyar szakán végezte tanulmányait. Jelenleg magyar nyelv és irodalom szakos tanár a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpontban, emellett találkozókat szervez a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület keretében írók, olvasók között.

A beszélgetés során elmondta, a gyermekek folyamatos inspirációt jelentenek számára, és ő nagyon sok időt tölt közöttük, hiszen ott van az iskola több száz diákja, és a saját gyermekei is. A bemutatóra mindkét kötetét elhozta, melyek közül a korábbi, a Nyitott ablak nagyon gondosan összeválogatott versekből áll, körülbelül tíz év alatt összegyűlt írásaiból. A másik verses és mesés kötet, A varázslatos szekrény már kicsit másképp készült el. A költemények a kötet létrehozása céljából születtek meg, óvodásokkal és iskolásokkal együttműködve, ugyanis az írások mellé gyerekek készítették az illusztrációkat, a kicsik mellett saját diákjai, azok, akik a Tibor Ernő Galériában is kiállítottak. Az alkotások egy részéhez a gyerekek utólag készítették el az illusztrációkat, de voltak olyanok is, melyeket éppen a kicsik rajzai inspiráltak.

A szerző utóbbi kötet címének „eredetét” is elmesélte, így megtudhattuk, hogy egyik kislánya másfél évesen egyszer az egész családot megrémisztette eltűnésével, a kétségbeesés közepette aztán előbújt a szekrényből. „Eszter szekrénye”, a „haragszom rád szekrény” lett aztán ez, miután az eset többször is megismétlődött.

Szűcs László a kötetek kapcsán megjegyezte, hogy ahogy a verseket és prózákat olvasta, rájött, A varázslatos szekrény nem feltétlenül kizárólag a gyerekeknek szól, sőt, magával ragadó lehet a felnőttek számára is. Meglátásait a szerző is megerősítette, és elmondta, ez a kötet talán inkább a gyermekek között élő felnőtteknek szól. A játékosság és komolyság kettőssége hasonlóan érzékelhető a Nyitott ablak című kötetben is, annak ellenére, hogy A varázslatos szekrény előtt a szerző nem foglalkozott kifejezetten gyermekirodalommal. „Egy kicsit meg kell maradni gyermeknek is” – mondta, ahhoz, hogy meg lehessen érteni őket.

A beszélgetés után a megvásárolható könyveket el is kapkodták, és érdekes módon a felnőttek először A varázslatos szekrényt „tüntették el” az asztalról. Megtudtuk azt is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a kovásznaiak kiállítása még két hétig marad a galériában, amit a közönség keddtől szombatig 11 és 16 óra között tekinthet meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában