Beruházás

2021.06.11. 07:57

Elterelő út épül Belényes mellett

Az elmúlt harminc év legkomplexebb útépítési munkálatát – a Belényest elkerülő út megépítésének tervét – hagyta jóvá tegnapi ülésén a Bihar Megyei Tanács. Az elképzelést ellenző RMDSZ szerint fölöslegesen komplex és sokak megélhetését veszélyeztető terv ez.

Pap István

A Bihar Megyei Tanács csütörtöki rendkívüli ülésének egyik fontos napirendi pontja volt a belényesi elterelő út terve, melyet Ilie Bolojan tanácselnök ismertetett az ülést megelőző sajtótájékoztatón. Emlékeztetett arra, hogy a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalattól (CNAIR) vették át ezt a beruházást, melynek több tervvariánsa is volt, és ezt alapul véve dolgozta ki a megye tanács a végső nyomvonaltervet. A menetirányonként egy sávos leendő út 7,3 kilométer hosszú lesz, a beruházás mintegy 69 millió euróba fog kerülni, a kivitelezési időszak 18 hónap. Az elkerülő út Vaskohsziklás felől jőve Dragánfalvánál keresztezi majd a DN76 országutat, itt egy közúti felüljárót építenek az országút és a vasút fölött, majd az út tovább halad és Köröstárkány község területén egy 610 méteres hidat építenek a Fekete-Körös fölött. Az eredeti tervhez képest ezt a viaduktot kicsit arrébb kellett tervezni, mert időközben a folyóparton víztisztító állomás létesült. A továbbiakban az elkerülő út kereszteződik a Köröstárkányba vezető megyei úttal. Ezt követően beterveztek egy új kereszteződést, ami az eredeti tervben nem volt benne, és ami összeköti Belényest a Szőlődombbal. Várasfenes magasságában is van két jelentős módosítás az eredeti tervhez képest: a vasúti sínek előtt van egy völgy, ahol egy aluljárót alakítanak ki az elterelő út alatt a mezőgazdasági gépek számára, hogy a helyiek megközelíthessék a földeket, továbbá egy leágazási csomópontot is építenek az elterelő útról Várasfenes irányába, így ezt a települést mind Vaskohsziklás, mind pedig Nagyvárad felől jőve meg lehet majd közelíteni anélkül, hogy az autósoknak át kellene haladniuk Belényesen. A csomópont után újabb viadukt épül a Fekete-Körös fölött, ez 790 méter hosszú lesz, a híd után pedig tovább haladva szintén lesz egy mezőgazdasági út az elterelő út alatt. Maga az elterelő út egy közúti felüljával csatlakozik az országúthoz Belényes előtt. Bolojan kifejezte reményét, hogy a CNAIR elfogadja majd ezt a tervet, és júliusban már meg is lehet hirdetni a közbeszerzési eljárást. Ha a tender lebonyolítása után nem lesznek óvások, akkor legkésőbb a jövő év tavaszán elkezdődhet a munka és 2023 végére el is készülhet az elterelő út. Ilie Bolojan hozzátette, hogy ez lesz a legkomplexebb munkálat, amit a Bihar Megyei Tanács az elmúlt harminc évben megvalósít, ehhez képest a tizennyolc hónapos kivitelezési időszak meglehetősen szorosnak számít. A nyomvonal változása miatt itt további kisajátításokat kell majd végezni, erről is szavaztak a megyei tanácsülésen. Mivel kizárólag mezőgazdasági területekről van szó, ezért a kisajátítási költség nem haladja meg a százezer eurót, amit a megye tanács saját költségvetéséből fizet ki, nem várja meg míg országos szinten, kormányhatározattal rendelik el a kisajátítást, mert az hónapokkal késleltetné a projekt megvalósítását.

A napirendi pont vitáján az RMDSZ-es Borsi Imre Lóránt jelezte, hogy az RMDSZ a helyi lakosokkal konzultálva úgy döntött, hogy nem szavazza meg ez a tervet, mely túl sok gazdát érint hátrányosan. Mint mondta, abban az övezetben sokan kertészkedésből élnek és ez a munkálat gyakorlatilag a megélhetésüket teszi kockára. Ráadásul volt két másik nyomvonalterv is, amelyek megépítéséhez nem kellene megszüntetni a köröstárkányi melegházakat, és nem kellene két hidat építeni a Fekete-Körösön. Válaszában Ilie Bolojan kifejtette, hogy bármilyen infrastrukturális beruházás kisajátításokkal jár, ebben a konkrét esetben pedig figyelembe kellett enni azt, hogy a CNAIR a nyomvonal területének kilencvenöt százalékát már kisajátította, ezért attól a nyomvonaltól nem nagyon lehetett eltérni. Végül a beruházás tervét és az ehhez kapcsolódó kisajátításokat az RMDSZ ellenszavazatai mellett fogadta el a megyei tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában