Fokozatosan

2021.06.01. 09:18

Egy hónapon belül visszaáll a régi rend a Curteanu kórházban

Az elképzelések szerint június 15. körül áll vissza a régi rend a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban, ahol közel másfél éven át csak koronavírus-fertőzötteket kezeltek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Röviden már beszámoltunk arról, hogy a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház hamarosan újra fogad más betegségekben szenvedő pácienseket is, nemcsak új koronavírusos eseteket. Az illetékesek pénteki nagyváradi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy június 15-e körül lehet számítani az átállásra, vagyis a hónap közepétől a krónikus betegeket is fogja fogadni és kezelni a kórház. Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa elmondta, hogy már hónapokkal ezelőtt készültek erre a nyitásra, de a járványhelyzet eddig nem engedte meg. A prefektus felidézte, hogy a Curteanu kórháznak 529 ágya van, ebből 69 az intenzív osztályon. A járvány csúcsidőszakaiban, 2020 áprilisában 488 páciens volt beutalva, 2020 novemberében 495, idén áprilisban 437 koronavírusos beteget kezeltek, de jelenleg már csak 88 fertőzött tartózkodik itt. Țiplea hangsúlyozta, hogy a járvány ideje alatt egyetlen beteget sem küldtek el, ellenben más megyékből is fogadtak fertőzötteket.

Ovidiu Burta, a Curteanu kórház orvosigazgatója elmondta: a Coposu utcai főépületbe az újranyitás után már nem utalnak be koronavírusos betegeket, ezeket a pácienseket a Fő, vagy az Izvorului utcai épületben helyezik majd el. Előbbi helyszínen 90, utóbbiban 79 ágy áll rendelkezésre. Ugyanakkor a Curteanu kórház be fog rendezni egy húsz ágyas rehabilitációs osztályt a posztkovidos páciensek számára a ideggyógyászat Pasteur utcai székhelyén, míg a Coposu utcai főépületben csak az intenzív osztályon tartanak fenn tíz ágyat a koronavírus fertőzöttek számára, de ezeket elkülönítik az intenzív osztályon lévő többi 49 ágytól.

Fokozatosan

Az Izvorului és a Fő utcai kórházépületben is lesz ügyelet. Az ide pozitív teszttel érkezőket beutalják, akiknek nincs tesztjük, de fertőzés gyanújával keresik fel ezeket a helyszíneket, azokat elkülönítik és tesztet csináltatnak, és amennyiben pozitív lett az eredmény, beutalják őket, ha pedig negatív az eredmény, akkor a Coposu utcai épületbe kerülnek, ahol fokozatosan újranyitják a különböző osztályokat. Fentről lefele haladva a 9., a 8. és a 7. emeleteken a gyermekgyógyászat osztályok, a 6. emeleten a kardiológia és a gyermekpszichiátria, az 5. emeleten a tüdőgyógyászat, a 4. emeleten a ráksebészet és a gyermeksebészet, a 3. emeleten a belgyógyászat és az emésztőrendszeri fertőzéseket kezelő osztály, a 2. emeleten a nefrológia, az 1. emeleten pedig a rehabilitációs osztály, a reumatológia és az endokrinológia kap helyet. Ugyanakkor megnyílik a járóbeteg-rendelő is a kórházban. Laurenţiu Chiană, a kórház igazgatója elmondta, hogy újranyitás előtt fertőtlenítik az egész kórházat, már több mint egy tonna fertőtlenítőszer áll a rendelkezésükre. Mindemellett már júniusban megkezdődik az épület fűtésrendszerének a felújítása is. Mint mondta, fentről lefele haladnak majd és a munkálatok előrehaladtával költöztetik majd el más helyiségekbe az adott emeleten lévő osztályokat, illetve pácienseket. Egy esetleges negyedik hullám során lesz elegendő hely a kórházban, szögezték le az illetékesek, hozzátéve, hogy eddig is jól együttműködtek a Pelican kórházzal és a megyei kórházzal, melyek a jövőben is kisegíthetik majd a Curteanu kórházat a koronavírus-fertőzöttek kezelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában