Küldöttgyűlés

2021.06.07. 08:20

Cseke Attila maradt az RMDSZ megyei elnöke

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szombat délutáni küldöttgyűlésén újabb négy évre bizalmat szavaztak az egyedüli jelöltként induló Cseke Attila elnöknek. A Kezdet-díjban részesült Csarnó László, a váradvelencei körzet alapembere, illetve Hűség-díjat kapott Féth Irén volt biharpüspöki elnök, Csorba Terézia érsemjéni tanárnő és Vékony Éva, a megyei RMDSZ főkönyvelője.

C. L. A.

Négy évet átfogó tevékenységi beszámolójában Cseke Attila kifejtette, hogy az elmúlt másfél év nehéz időszaka a járvány miatt nagy sok új feladatot hozott. De az RMDSZ szerinte bebizonyította, hogy a bajban lehet rá számítani – kitűnő példa erre az Együtt vagyunk-mozgalom. A társadalomszervezés területén is komoly vállalásaik voltak az elmúlt esztendőkben – Festum Varadinum, Nyári Színházi Fesztivál. A legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy totális ellenszélben miként lehet talpon maradni. „A magyar-magyar meccset egy erős román külső beavatkozással eldönteni akaró attitűd rossz irány, nemcsak tévedés, hanem bűn. A szórványban a magyar közösség képviseletének gyengítése pedig, ott, ahol a túlélésért zajlik a harc, egész egyszerűen nemzetellenes cselekedet” – fogalmazott a politikus.

Arról is beszélt Cseke Attila: egy választási kampányban a jelenlegi megyei önkormányzati elnököt vízióhiánnyal vádolta. Kijelentette: ezt most is így gondolja – a tett vízió nélkül rémálom, és ezt éljük ma. Ilie Bolojan cselekszik egyszerű könyvelőségi számok alapján, magyargyűlöletből (a megyei tanácsnál dolgozó magyar ajkú alkalmazottak száma 24-ről 14 százalékra csökkent), és egy rosszul értelmezett, a helytől, az országtól közegidegen közigazgatási modell szerint. A kulturális élet, intézményrendszer mészárlása lehet egyeseknek szimpatikus, de biztosan nem hoz felkészültebb közösséget, és nem teremt társadalmi békét. „A PNL-s, bolojanos hadsereg háborúba indult a kultúra ellen, és nem tudja vele tartani az iramot az igazságot képviselő szakma, értelmiség és józan közösség. Nekünk az érintettekkel egyeztetve, érzékenységükre, előítéleteikre figyelve az a feladatuk, hogy segítsük megszervezni az önvédelmet, a csatákat, ha kell, és remélhetőleg a békét még inkább. Hiszen legyen mindenki számára világos: a valódi cél az önálló magyar színház megszüntetése, a többi csak magyarázkodás, mellébeszélés” – közölte az RMDSZ megyei elnöke.

A viták rendjén Lakatos Péter ex-parlamenti képviselő és korábbi megyei RMDSZ-vezető (aki amúgy májusban a határidőn túl pályázott, ezért nem indulhatott elnökjelöltként) azon meggyőződésének adott hangot, hogy objektív elemzésre van szükség, és a kritikus hangokra is oda kell figyelni. Megítélésében nem történt meg például a fiatalok valós bevonása a döntéshozatali mechanizmusokba és hiányzik a konzultáció. Meglátásában az elengedhetetlen elemzés következtetései egy új, a kialakult helyzetnek megfelelő stratégiában juthatnak kifejezésre. A területi elnök ne csak szemlélője, hanem kezdeményezője legyen azoknak a változásoknak, melyeket igényel a tagság. Elengedhetetlen ugyanakkor a vidék fokozottabb bevonása a tervek, határozatok előkészítésébe és elfogadásába. Lakatos Péter azt is jelezte, hogy a megfogalmazott kritikus észrevételek mellett készített egy elnöki programot a megújuló megyei RMDSZ hatékonyabbá, hitelesebbé tétele céljából, mert előidézője akar lenni a megújulást hozó változásnak.

Borsi Imre Lóránt megyei ügyvezető alelnök úgy vélte: az önkéntes hálózatokat továbbra is fent kell tartani, az RMDSZ-nek pedig hídépítő szerepe is van. Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök hangsúlyozta, hogy az RMDSZ-ben mindenkinek helye van.

Cseke Attila a kihívások közt említette a népszámlálásra való felkészülést, a pályázati források megszerzését és a magyar kulturális intézmények megvédését. A titkos szavazáson 181-ből 181 szavazatot kapott.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában