Megvalósítás

2021.06.30. 08:43

Cargo-terminált építenek a nagyváradi reptéren

Nyolc év után kaptak észbe az illetékesek, hogy cargo terminált kellene építeni a nagyváradi reptéren. Négy intézmény írt alá együttműködési szerződést arról, hogy két éven belül megvalósítják az elképzelést.

Pap István

A Bihar Megyei Tanács 2013-ban kapott a Honvédelmi Minisztériumtól tizennégy hektárnyi területet a nagyváradi repülőtér közvetlen közelében azzal a céllal, hogy tíz év leforgása alatt egy áruterminált építsen fel ott. Nyolc év alatt azonban nem történt ebben az ügyben semmi, és amennyiben 2023-ig nem valósul meg az elképzelés, a terület tulajdonjoga visszaszáll a minisztériumra. Ezt megakadályozandó a megyei és a nagyváradi önkormányzat, a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér és a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) együttműködési szerződést ír alá arról, hogy közös erőfeszítéssel két év alatt megépíttetik a terminált. A részletekről Ilie Bolojan, a megyei tanács elnöke számolt be tegnap Florin Birtával, Nagyvárad polgármesterével tartott közös sajtótájékoztatóján. Elöljáróban a tanácselnök kifejtette, hogy a város és a megye fejlődésének egyik fontos eleme lenne a terminál megépítése, ugyanis a váradi ipari parkokban működő nagyvállalkozások légi úton szállítják az alkatrészeket és a különböző komponenseket itteni gyáraikba. Ilie Bolojan elárulta, hogy megbeszéléseket is folytatott ezeknek a vállalkozásoknak az itteni képviselőivel, és azt a jelzést kapta tőlük, hogy az ő érdeküket is szolgálná egy ilyen létesítmény megléte. Ilie Bolojan elmagyarázta, hogy a terminált az ADLO által alkalmazott rendszerben építtetnék meg, azaz a megyei tanács annak a vállalkozásnak a rendelkezésére bocsátja a tizennégy hektáros telket, amelyik hajlandó lesz megépíteni és üzemeltetni a terminált. A nagyváradi önkormányzat kidolgozza az övezeti városrendezési tervet, illetve kedvezményeket biztosít a lennő építőnek, a reptér egy új kifutópályát épít, mely ezt a létesítményt szolgálja majd ki, az ADLO pedig a közműhálózatot építi ki a 2. számú ipari park közvetlen szomszédságába tervezett terminálnál. A nagyváradi és a megyei tanács jóváhagyása után júliusban előterjesztik a közbeszerzési eljárás dokumentációját, augusztusban meg lehet hirdetni a tendert, és maximum egy hónapot adnak az ajánlatok benyújtására. Ilie Bolojan kifejezte reményét, hogy lesz legalább egy vállalkozás, mely hajlandó lesz több millió eurót befektetni a létesítmény felépítésébe. Bolojan hozzátette, hogy a kivitelezési idő két év lesz azért, hogy 2023-ra már álljon az új kifutópálya, a repülőgépek parkolóhelye és a csarnokoknak legalább egy része. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a cargo terminál építése nem fogja befolyásolni a nagyváradi infrastrukturális beruházási terveket, így például megépülhetnek a Pece-partra tervezett kilenc emeletes tömbházak is.

Vita

A négy intézmény együttműködési szerződéséről tegnap szavaztak a helyi tanácsban. A napirendi pont vitáján Adrian Madar PSD-s helyi tanácsos azt tette szóvá, hogy a megyei tanács nem tudná megvalósítani projektjeit a nagyváradi önkormányzat támogatása nélkül. Ez történik ebben az eseten is, miközben korábban a város rendszeresen elzárkózott attól, hogy a megyei tanáccsal közös projekteket valósítson meg. Florin Birta válaszában azt mondta, hogy a város és a megye együttműködése csakis hasznos lehet mind a város, mind pedig a megye lakossága számára, majd azt kérdezte Madartól, hogy az elmúlt években volt-e bármilyen projekt a megyei tanács részéről, ami elől a nagyváradi önkormányzat elzárkózott volna. Erre Emilian Pavel PSD-s tanácsos válaszolt, elmondva, hogy a PNL öt éven át folyamatosan blokkolta a megyei tanácsnak az összes projektjét, amit csak akadályozni tudott, de mióta liberális vezetés van a megyei tanácsban, azóta a korábban a PNL által akadályoztatott projektek megvalósítását is saját érdemként tüntetik fel, konkrét példaként említve a csarnóházi híd építését. Ezt hallva több liberális helyi tanácsos is felhördült, volt, aki azt kiabálta, hogy vonják meg a szót Paveltől. A helyi tanácsi határozatot végül egyhangúlag elfogadta a helyi tanács. A megyei tanács ma szavaz a projektről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában