Emlékhely

2021.06.11. 11:00

A Vágó-fivérekre emlékezve kezdődött a szecesszió napja Nagyváradon

Június 10-től, a Szecesszió Napjától kezdődően több napos rendezvénysorozatot szentelnek Nagyváradon ennek a művészeti stílusnak.

Az események sorában elsőként emlékhelyet avattak a Nagyváradi Egyetem kampuszában Vágó László és Vágó József emlékére. A két váradi építész a szecessziós építészeti stílus kiemelkedő alakjai voltak. A Vágó József által tervezett 1912 – 1914 között felépült bécsi geometrikus szecessziós stílusban megépült egykori nagyváradi csendőriskola ma a Nagyváradi Egyetem központi helyszíne, itt alakítanak ki mintegy negyven négyzetméternyi területen egy kis gyalogos övezetet, ahol a Vágó-fivérek által tervezett ingatlanokról, köztéri építményekről származó tárgyakat – kerítésdarabokat, villanypóznákat – fognak elhelyezni. Ezek a tárgyak a különböző épületrehabilitációs és restauráló munkálatok nyomán maradtak meg. A tervek szerint két padot is kihelyeznek majd oda. A munkálatok elkezdését beharangozó tegnapi eseményen Angela Lupsea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány igazgatója kiemelte, hogy az alapítvány az önkormányzat és az egyetem a jövőben több olyan projektet valósít meg közösen, amelyek Nagyvárad szecessziós építészeti örökségére irányítják majd a figyelmet. Dr. Constantin Bungau, a Nagyváradi Egyetem rektora azt ígérte, hogy az egykori csendőriskola épületeit úgy fogják felújítani, hogy azok megőrizzék a szecesszió stílusjegyeit, míg az egyetem 1990 után épült épületeit úgy újítják fel, hogy azok ne árnyékolják a régi épületek szépségét. Hozzátette, hogy nem csak az épületeket, hanem a kampusz területét is megújítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában