Prototípus

2021.05.20. 07:38

Román gyártmányú elektromos busz Váradon

A nagybányai ATP csoport által legyártott elektromos autóbusz prototípusa fog közlekedni harminc napon át Nagyvárad utcáin.

Fotó: Pap István

Pap István

Sajtótájékoztató keretében mutatták be kedden az első Romániában gyártott elektromos autóbuszt, a nagybányai ATP vállalat termékét, melyet harminc napon át fog tesztelni a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL). Florin Birta polgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a város több euró 6-os és hibrid buszt vásárolt, és mivel a következő európai uniós költségvetési ciklusban csak hibrid vagy hidrogén meghajtású buszok vásárlását finanszírozzák, a nagyváradi önkormányzat is ilyen járműveket akar beszerezni. „Addig is minél többet meg akarunk tudni az ilyen típusú buszokról, így kerültünk kapcsolatba az ATP céggel. Remélem, hogy harminc nap alatt a váradiak észreveszik majd a különbséget az elektromos és egy normál busz között” – fogalmazott az elöljáró.

Mircea Cirţ, az ATP Group alapítója elmondta, nagy örömére szolgál az, hogy ezt a prototípust először Nagyváradon tesztelik. Elmesélte, hogy erre a termékre még a sorozatgyártás előtt volt kereslet. „Amikor befejeztük a buszt, kaptunk ajánlatot arra, hogy adjuk el a gyártási jogot a németeknek, akik értenek az eladáshoz. Vagyis azt csinálták volna, hogy ráteszik a jelüket a termékre és így mentek volna a tendereke. Erre nemet mondtam”idézte fel Mircea Cirţ. Megtudtuk azt is, hogy az autóbusz saját kerekein gurult el Nagyváradra Nagybányáról, és a célállomáson még 35 százalékos volt a feltöltöttsége. Az igazgató szerint a tömegközlekedési eszközök energiaigénye nagyobb, de ez a jármű egész nap közlekedhet anélkül, hogy időközben fel kellene tölteni. Hozzátette, hogy a busz 200 kilométert tud megtenni egyhuzamban feltöltés nélkül, de kérésre ez a kapacitás 360 kilométerre növelhető úgy, hogy a tetőtérbe újabb akkumulátorokat szerelnek. A 12,8 méter hosszú jármű 83–95 férőhelyes a belső kialakítástól függően.

Az e-UpCity autóbusz prototípusa négy év alatt készült el, a beruházás értéke 25 millió euró volt. A jármű legfőbb erénye az egyszerűsége, mondta az igazgató, hiszen, mint mondta „tehettünk volna bele húsz számítógépet is, de ezzel csak a sofőrök dolgát nehezítettük volna meg”. Cirţ nem árulta el, hogy mennyibe kerül egy ilyen jármű, mert ez nagyban függ attól, hogy mi a megrendelő igénye, amelyhez alkalmazkodni kell, illetve attól is, hogy mekkora maga a megrendelés. Amit viszont már most tudni lehet, az az, hogy a buszban Dana Prestolite motor és Bosch kormányzási rendszer van, az energiát a Catl által gyártott nyolc akkumulátor biztosítja, melyeket 3–5 óra alatt lehet feltölteni, a tengelyeket a ZF Friedrichshafen és a Dana GK Drive System gyártotta.

Adrian Revnic, az OTL műszaki igazgatója portálunk elmondta, hogy a vállalat idén tavasszal intézett meghívást az összes olyan vállalatnak, amely környezetkímélő buszokat gyárt, hogy jöjjenek Nagyváradra tesztelni. Az ATP mellett a Solaris és a Man is elfogadta a meghívást, és e két utóbbi márka környezetbarát autóbuszát is tesztelni fogják még az idén. A tesztek elvégzése után levonják a következtetéseket a fogyasztás, a feltöltési idő, az utasszám, a műszaki állapot stb. alapján, majd a következtetések eredményeit megbeszélik a helyi önkormányzattal, és ezt követően döntik el, hogy milyen márkájú járműveket vesznek. Az OTL mintegy ötven környezetkímélő autóbuszt akar vásárolni. „A mi célunk az, hogy teljesen új és környezetkímélő gépparkunk legyen” – fogalmazott Adrian Revnic. Megtudtuk azt is, hogy az ATP buszát egy heti tesztelés után fogják járatként üzemeltetni, vagyis egy hét után fognak tudni a váradiak is utazni vele.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában