EMNT

2021.05.27. 10:00

Kampány a kétnyelvűségért Biharban is

Bihar megyében is beindul a Kétnyelvűséget a kereskedelemben elnevezésű kampány, melyet először a Székelyföldön kezdeményezett 2019-ben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.

Fotó: Illusztráció

Pap István

A kampány részleteiről Habinyák István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján. Elöljáróban elmondta, hogy Erdély nagyobb városaiban indították a kampányt, ami a világjárvány miatt Bihar megyében sajnos eddig elmaradt. A kampány beindítása előtt ő és a munkatársai feltérképezték azt, hogy mi a helyzet Nagyváradon a kétnyelvűség vonatkozásában, de pár pozitív példát leszámítva – Kaufland, Leroy Merlin – nem találtak sehol magyar feliratokat a bevásárlóközpontokban, nagyobb üzletekben. „Hamarabb voltak angol nyelvű reklámok, mint magyar nyelvűek. Olyan cégeket is találtunk, amelyek magyar tulajdonban vannak, mégsem használják a magyar feliratokat és nem kommunikálnak magyar nyelven” – fogalmazott a politikus.

Habinyák István tudatta, hogy első körben levelet küldenek három nagy multinacionális cégnek, és a jó példákra hivatkozva kérik őket, hogy pótoljak a hiányosságokat, utalva A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájára, mely bátorítja a kisebbségi nyelvek használatát a gazdasági életben is. A levél elküldése után várnak harminc napot és ha nem kapnak választ, akkor újabb levelet küldenek és személyes találkozóra invitálják a megkeresett vállalkozásokat. Az eredményekről, de a kudarcokról is az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Facebook-oldalán fognak beszámolni, azaz közölni fogják azt, hogy hol mutatkozik hajlandóság a magyar feliratok feltüntetésére és a magyar kommunikáció bevezetésére, illetve hol zárkóznak el e kérés elől. Nagyvárad lakosságát is szeretnék bevonni a kampányba, arra kérnek mindenkit, hogy a neppart.bihar@gmail.com emilcímen és a párt közösségi oldalán jelezzék a pozitív és a negatív példákat is, illetve azt is, hogy hol, melyik üzlethelyiségben szeretnének magyar feliratokat látni, és a párt ezeknek az üzleteknek is elküldi a magyar nyelv használatát szorgalmazó levelét. „Az év végéig folytatjuk az akciót előbb Nagyváradon, majd Bihar megyében mindenhol, ahol a magyar lakosság meghaladja a 20 százalékot. Első körben az élelmiszerláncokat, második körben az építkezési anyagokat forgalmazó cégeket, harmadik körben pedig az elektronikai cikkeket forgalmazó cégeket keressük meg” – mondta Habinyák István. Kérdésünkre válaszolva hozzátette, hogy negatív hozzáállás esetén a nyomásgyakorlás különböző módszereivel – petíció, aláírásgyűjtés, villámcsődület stb. – fogják jobb belátásra bírni a magyar nyelvhasználatnak ellenálló cégeket. „Nem fogunk bojkottra felszólítani, és egyelőre ott sem tartunk, hogy jogi útra tereljük ezeket az ügyeket” – zárta szavait a megyei pártelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában