Felújítások

2021.05.04. 08:02

Irodaház és új Pece-híd épül Nagyváradon, de megújul a Bazárépület átjárója is

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén elfogadott egy sor infrastrukturális beruházásra vonatkozó határozatot: új Pece-híd és új irodaház épül, de megújul a Bazárépület átjárója is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Jövő tavasszal kezdődik el az irodaház építése a Széchenyi (Traian) tér 14. szám alatti telken, ott, ahol lebontották az egykori Demokrata-Liberális Párt (PD-L) székházát, jelentette be Florin Birta polgármester múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján. „Első körben csak az egyik felét építjük meg az ingatlannak, az igazságügyi palota felőli részen még tárgyalunk az ottani ingatlantulajdonosokkal” – magyarázta a tervet Florin Birta. A helyi tanács által egyhangúlag megszavazott határozattervezet szerint a beruházás értéke 7,5 millió lej, a kivitelezési időszak egy év, a költségeket az ottani tulajdonrészek arányának megfelelően vállalja magára a város, illetve a La Casa cég; ez utóbbi 60,5 százalékos tulajdonrésszel bír ott, tehát a költségeknek a hatvan százaléka is őt terheli. A négyemeletes épület földszintjén kereskedelmi egységek kapnak majd helyet, az első emeleten pedig ügyvédi irodák lesznek. A városvezetés célja az, hogy ennek a közös projektnek a remélt sikerén felbuzdulva rábeszélje a Franz Schubert utcán az igazságügyi palota mellett lévő, egyszintes épületek tulajdonosait is arra, hogy a várossal szövetkezve közösen építsenek egy másik irodaházat is, mintegy folytatásaként a most megvalósuló épületnek.

Pece-híd

Új Pece-híddal gazdagodik Nagyvárad, döntött egyhangúlag a helyi tanács, amikor múlt csütörtöki ülésén megszavazta ennek a beruházásnak a pénzügyi-műszaki mutatóit. Az új közúti híd azért fontos, mert megnyitja az utat a Ceyrat lakónegyedből a December 22. park felé, mondta az elképzelésről Florin Birta polgármester. Hozzátette, hogy a Feldioarei utca meghosszabbításaként épülő híd, amely a jelenlegi gyalogos híd helyén létesül, összeköti majd a Pece jobb partját a Fogarasi úton épülő új közúttal is. A híd 17,1 méter hosszú lesz, a kivitelező négy villanyoszlopot is kihelyez a munkálat során. A 3,8 millió lejre becsült beruházás közbeszerzési eljárását hamarosan elindítják, a munkálatok várhatóan jövő tavasszal kezdődnek el, jelezte a polgármester.

Távhő

A helyi tanács elfogadta a távhő-hálózat cseréjének harmadik szakaszára vonatkozó műszaki-pénzügyi mutatókat is. Ennek a munkálatnak a megkezdését leghamarabb 2021 tavaszára halasztották, ugyanis növelni kellett a kivitelezés költségeit. Florin Birta elmondta, hogy három hete bírálták el a tenderre beérkező javaslatokat, és már alá akarták írni a kivitelezési szerződést, amikor a nyertes cég jelezte, hogy nem hajlandó aláírni azt, mert időközben az acél ára 500 euróról 850 euróra nőtt, így már nem tudja vállalni az eredetileg ajánlott költségvetést. Ezért a város kénytelen volt 158 millió lejről 205,9 millió lejre növelni a beruházás költségeit. A munkálatok során 25 kilométernyi fűtési fővezeték és 39 hőközpont újul majd meg, a kivitelezési időszak 36 hónap lesz. A költségvetés növelésére vonatkozó tervezetet egyhangúlag megszavazta a helyi tanács.

Madách-passzázs

A leendő munkálatok között szerepel a Bazárépület passzázsának felújítása is. Ha minden rendben halad, akkor ez a munkálat már idén ősszel elkezdődhet. A helyi tanács által vita nélkül elfogadott határozattervezet értelmében a beruházás költségvetése 869 ezer lej, és többek között felújítják a homlokzatokat, önműködő üvegajtókat szerelnek fel az átjáróhoz és díszkivilágítást is kap az épület. Miután elkészül, az átjáró kulturális események helyszínéül szolgál majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában