Bemutató

2021.05.20. 07:41

Gyűjteményes kötet személyiségekről, eseményekről a partiumi és bánsági magyarság életéből

A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság szervezésében kedden délután könyvbemutatót tartottak a nagyváradi Szigligeti Színház páholyainak előcsarnokában, a Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében. Bemutatták a Dukrét Géza által szerkesztett, „A múltat tiszteld a jelenben…” című, a Partiumi füzetek 91. kötetét. Közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke üdvözölte, megjegyezve, hogy Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház igazgatónője javasolta azt, hogy az első emeleti előcsarnokban tartsák meg a könyvbemutatót, amiért köszönet illeti őt. Beszélt arról: mekkora szomorúságot okozott számára az, hogy a járvány miatt a PBMET sem tudta megszervezni az előre betervezett programjait. A társaság tagjai szétszórtan élnek a Partiumban, a Bánságban, Kolozsváron és a határon túl, egyedüli lehetőséget élőben találkozni és jól elbeszélgetni számukra csak a konferenciák kínálnak, és mivel ezek rendre elmaradtak, ez valamennyijüket megviselte – fogalmazott. „Úgy érzem, ez gyengíti a közösségünket is, ezért az jutott az eszembe, hogy alkossunk együtt valamit, az éteren keresztül, amely összekapcsolja társaságunk gondolatvilágát” – idézte fel Dukrét Géza a kiadvány megjelenésének körülményeit. Mint mondta, Makai Zoltán javasolta, hogy állítsanak össze egy gyűjteményt, és ez egyezett az ő elképzeléseivel. Tavaly ősszel ezért felhívást intézett a PBMET tagjaihoz, hogy tanulmányaikkal, cikkeikkel járuljanak hozzá egy komoly kötet kiadásához. Kezdeményezése nagy sikert aratott – huszonegyen küldték el írásaikat. Heten Bihar megyéből (rajta kívül Makai Zoltán, dr. Szabó József, Szilágyi Andrea, Kovács Rozália, Pásztai Ottó, Wilhelm Sándor), négyen Aradról (Berecz Gábor, Olasz Angéla, Puskel Péter, Ujj János), ketten Temesvárról (Szekernyés János, Tácsi Erika), Halász Péter a Gyimesekből, Wanek Ferenc Kolozsvárról, Hitter Ferenc Felsőbányáról. A határon túlról: Debreczeni-Droppán Béla, Fehér József, Csorba Csaba, Szálkai Tamás, Szendrő Dénes.

Igen változatos munkák láttak napvilágot, ezért választották a kötet címének: „A múltat tiszteld a jelenben…” Személyiségek, események a partiumi és bánsági magyarság életéből. Olvasása közben megismerkedhetünk Kinizsi Pál, Kazinczy Ferenc, Beöthy Ödön, Paget János, Hetényi Kovács János, Dobsa Lajos, Kölcsey Ferenc, Görgei Artúr, Klapka György, Kós Károly, a Penkert-család, Bélteki Ferenc, Boldog Bogdánffy Szilárd, dr. Hoványi Gyula, dr. Makai István életével és munkásságával. A lapok századokon keresztül végigvezetnek a történelmünkön. Nem marad ki a 20. század sem – ízelítőt kapunk arról, hogyan képzelték el a helytörténetet és a hagyományápolást a kommunista rendszerben. 1956 is képbe kerül, és a témaváltozatosságot erősíti, hogy betekintést nyerünk a Sárospataki Református Kollégium, valamint Bihar vármegye levéltárába. Megelevenedik előttünk a gyimesi táj és népének múltja, és egy halbiológusnak az élete. Hitter Ferenc a Felsőbányai Művésztelepet mutatja be, és megállapítja, hogy a művészet a helytörténelem jelentős része – az ő albumában található 15 reprodukciót is bemutat a kötet, a borítón is egy ilyen festmény látható.

A kiadványt szerkesztette Dukrét Géza, a szöveggondozás Darabont Éva érdeme. A megjelenést anyagilag támogatta a Proenerg Kft., a Varadinum Kulturális Alapítvány és az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Készült a Litera Print nyomdában, a Voiticsek Ilona és Árpád nyomdászházaspár közreműködésével. A könyvbemutatón a szerzők közül felszólalt dr. Szabó József, Kovács Rozália, Makai Zoltán és Szilágyi Andrea, a rendezvény dedikálással zárult.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában