Fakivágások

2021.05.07. 12:46

Florin Birta: Muszáj átjárót építeni a Baross-híd alatt

Bár a pontos tervek nem ismertek, úgy tűnik, hogy sétányt alakítanának ki Nagyváradon a Baross és a Garasos-híd közötti partszakaszon. A városvezetés szerint az eddigi hétnél több fa nem fog sérülni. Florin Birta polgármester együttműködést ígért a környezetvédőknek.

Forrás: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Nekiláttak a Körös-parti fakivágásoknak Nagyváradon a RER Vest munkásai, annak ellenére, hogy több Bihar megyei környezetvédelmi egyesület is arra kérte nemrég a városvezetést, hogy legalább a Baross és a Szent László-híd közötti partszakaszt hagyják érintetlenül. Az első fa, amit május 5-én, szerdán vágtak ki, belül korhadt volt, erre hivatkozva távolították el, és folytatták a munkát csütörtök délelőtt is. A RER Vest munkásai a helyszínen elmondták, ők csak a dolgukat végzik, azokat a feladatokat, melyeket feletteseiktől kapnak, ezért nem érzik jogosnak, hogy az emberek őket szidják. Öt másik fát is megjelöltek, illetve egy nemrégiben vízbe zuhant fát is el fognak szállítani.

Mirela Macra, a polgármesteri hivatal sajtófelelőse a román lapoknak elmondta, a városháza már január elején megkapta az engedélyt a Bihar Megyei Környezetvédelmi Felügyelőségtől (APM), ami a Baross-hídtól számított 50 méteres szakaszra érvényes, a munkát pedig csupán azért nem kezdték el korábban, mert nem voltak meg a megfelelő körülmények (vízfolyam, vízszint).

A városháza sétányt akar kiépíteni a Baross-híd alatt, azzal a céllal, hogy a Körösök Vízügyi Igazgatóságának (ABA Crisuri) haszongépjárműi hozzáférjenek ehhez a partszakaszhoz is, hogy karbantartsák azt. Mivel az ügyben érintett hivatalos személyek nagyon keveset beszélnek a tervekről, pontosan nem lehet tudni, hogy mire készülnek, de a szóbeszéd alapján, illetve a környezetvédelmi egyesületek nyilatkozatai alapján arra következtethetünk, hogy többről van szó, semmint egy átjáróról. Az eddig elhangzottak fényében gyanítható, hogy a sétány a Garasos-hídig tartana, viszont azt sem lehet tudni, hogy ezt hogyan kiviteleznék. A múlt héten még arról értesültünk, hogy kerékpár-lehajtó készül a Baross-híd alatt, a Garasos-hídig pedig fák között kanyargó kerékpárút vezetne. A nagyváradi és Bihar megyei környezetvédők szerint mindezt meg lehetett volna oldani fakivágások nélkül is, az ellenkezéshez pedig még a romániai Greenpeace is csatlakozott. „Sétányokat, bicikliutakat logikusan, összefüggően kellene megépíteni, nem úgy, hogy veszélyeztessék ezekkel a városbeli természetet. (…) Ezeknek a munkálatoknak semmiképp nem lenne szabad a zöldövezetek tönkretételét jelenteniük, amiből már olyan kevés maradt Nagyvárad központjában” – írták.

Tárgyaltak

Az érintett Körös-parti tisztáson tárgyaltak a környezetvédők Florin Birta polgármesterrel szerda este. A találkozón részt vett Orlando Balaş, George Togor (Ecotop Alapítvány), Marcus Drimbea (Aqua Crisius) és Paul Iacobaş (Fenntartható Fejlődés és Védett Területek Bihar Megyei Központja). Birta azt mondta a környezetvédőknek, hogy elengedhetetlen, muszáj létrehozni az átkelőt a híd alatt. Hozzátette, hogy tisztában van vele és fel is vállalja azt, hogy nem teljesen átlátható, amit csinálnak, viszont minden szükséges engedéllyel rendelkeznek. „Nem látok rá módot, hogyan állíthattuk volna meg a fakivágásokat” – fogalmazott Paul Iacobaş a román sajtónak. Birta emellett azt mondta a környezetvédőknek, hogy szeretne együttműködni velük, majd július, augusztus környékén, a műszaki igazgatóság új igazgatójával, Adina Popával.

A polgármester azt is megígérte, hogy ennél több fát nem fognak kivágni, faültetés előtt pedig a környezetvédők véleményét is ki fogják kérni. Semmi nem tisztázódott tehát ezen a találkozón sem, továbbra is homály fedi a pontos terveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában