Projekt

2021.05.18. 09:48

Felújítják Szigliget Ede nagyváradi szobrát

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BN-összeállítás

A nagyváradi város- és területrendezési bizottság (CMUAT) május 13-iki ülésén 65 projektet elemeztek, és többek között jóváhagyták a Szigligeti Ede szobor felújításának a tervét. A polgármesteri hivatal közleménye szerint a Bémer (Ferdinand) téri szobor felújítására a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány kérte a bizottság jóváhagyását. A munkálatok során restaurálják magát a bronz szobrot és a kőből készült piedesztált is, illetve az alkotás díszkivilágítást kap.

A szobrot Margó Ede szobrászművész készítette, az alkotást 1912. december 15-én leplezték le azon a helyen, ahol most is található, azaz a Szigligeti Színház előtt. A felújítási munkálatra hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást. Ugyancsak jóváhagyta a város- és területrendezési bizottság egy négy szintes tömbház építését a Körös (Tudor Vladimirescu) utcán. Az nem szerepel a közleményben, hogy pontosan hol lesz az építmény, csak annyi derül ki, hogy az ingatlan földszintjén irodahelyiségek és kereskedelmi tevékenység folytatására alkalmas helyiségek lesznek, az ingatlanban tizennégy lakás lesz, az épület mellett pedig tizenhat parkolóhelyet alakítanak ki, a beruházás megvalósításához lebontanak három építményt. A beruházó a Valcons Developement lesz. Az ügymenet során a közmeghallgatás következik a tervről. A közlemény beszámol arról is, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) megkapta a területrendezési bizottság jóváhagyását arra, hogy három fedett elektromos rollertöltő állomást építsen három különböző helyszínen: a Meiului utcán a Szálka parkban, a Sebes-Körös partján a Szováta utcán és a Strand sétányon. Az építmények tartóelemei és tetőzete fémből lesznek. A beruházás közbeszerzési eljárását hamarosan kiírják. A közlemény emlékeztet arra, hogy akiknek van a bizottsághoz benyújtott projektjük, nyomon követhetik az ügymenetet az arhitectsef.oradea.ro honlapon a Formulare autorizări, avize, adeverințe – CMUAT menüpont alatt. Itt megnézhetik azt, hogy mikor tárgyalja a bizottság az ügyüket, illetve a döntést is megtudhatják innen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában