Restaurálás

2021.05.11. 08:31

Felújítják a váradi Sonnenfeld-palotát és a pszichiátria épületét

A nagyváradi önkormányzat urbanisztikai és területrendezési bizottsága május 6-i ülésén hagyta jóvá a Szilágyi Dezső (Moscovei) utca 8. szám alatti Sonnenfeld palotának és az ideggyógyászat Louis Pasteur utca 26. szám alatti főépületének felújítására vonatkozó terveket. Az Iskola Alapítvány által kért jóváhagyás értelmében felújítják a Sonnenfeld palota homlokzatát, belső átalakításokat végeznek, melynek nyomán az ottani lakásokból irodákat, kereskedelmi és kulturális tevékenységek befogadására alkalmas tereket alakítanak ki. Az épület hátsó, C2 jelzésű szárnyát részben elbontják, a szerkezetét megerősítik, majd újraépítik, sőt emelet is építenek rá, derül ki a bizottság sajtóközleményéből. A felújítási terv megkapta a főépítészi hivatal jóváhagyását. A pszichiátria épületének felújítását a dr. Gavril Curteanu Városi Kórház szorgalmazza. Ennek az épületnek a felújítási terve régebbi keletű, még 2011-ből származik az első építkezési engedély, de végül hosszú évekig nem történt semmilyen beavatkozás ott. Így most már új építkezési engedély beszerzésére van szükség. Az elképzelések szerint felújítják a homlokzatokat és a belső tereket, a feljárót, a külső lépcsőket, a nyílászárókat és a liftet is. Ugyanakkor az oldalsó bejáratot is felújítják, de mivel műemléképületről van szó, a főépítészi hivatal nem engedélyezte azt, hogy ide műanyag nyílászárókat tegyenek. A polgármesteri hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy mindazok, akiknek projektjük van benyújtva a területrendezési bizottsághoz, nyomon követhetik ennek útját a – http://arhitectsef.oradea.ro/ honlap bal oldalán a FORMULARE AUTORIZĂRI, AVIZE, ADEVERINŢE – CMUAT menüpont alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában