Falanszter

2021.05.05. 18:00

Betekintés a tudományos-fantasztikus műfaj világába

Pikó Stefánia

A science-fiction világába kalauzolja el az érdeklődőket dr. Bökös Borbála, a Partiumi Keresztény Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Tanszékének dékánja, Youtube-csatornáján. Több éve működik már a kifejezetten sikeresnek mondható tantárgy az egyetemen, melynek keretében sci-fi filmek és regények elemzésével foglalkoznak. Bökös Borbála tárgyára néhány évvel ezelőtt bárki beülhetett pár alkalomra, egy nyílt egyetemi programnak köszönhetően, és már ekkor is meglátszott, hogy a populáris kultúra ezen ága iránt nagy az érdeklődés. „Nekem ez nagyon régóta a szívem csücske, publikációim, tanulmányaim is vannak a témában, két évvel ezelőtt egy könyvet is megjelentettem konferencia-előadásokból. A populáris kultúra, az irodalom, a filmek, képregények a science-fiction és fantasy műfajából egyre inkább bekerülnek az akadémiai élet körforgásába. Ez már egy kutatható téma – nem minden szól már csak a magasirodalomról. Mivel ez volt a legsikeresebb kurzusom, arra gondoltam, hogy elkezdek rövid, magyar nyelvű előadásokat készíteni a témában, amelyeket Youtube-on bárki, ingyenesen megtekinthet” – magyarázta. Az eddig megjelent, elkészült témák mind azok, melyekkel az egyetemi órák alkalmával is foglalkoznak, azonban a tanár szívesen fogadja a nézők javaslatait is a hozzászólások között. Ez azért is jó, mert bárki belekukkanthat abba, amivel az egyetemen foglalkoznak.

„Most elkezdtem a science-fiction klasszikusokkal, van nagyon sok elfelejtett, retró mozifilm, ami érdekel, de nemcsak filmekkel, hanem regényekkel is foglalkozom majd. Mindezt azért magyar nyelven, hogy ne csak az angolul tudók, azon belül is, ne csak mi, angolosok férjünk hozzá ezekhez az infókhoz. Korhatár nincs, bárkinek ajánlom, akit érdekel a műfaj” – fogalmazott Bökös Borbála.

A Falanszter nevű csatornára hetente kerül fel egy-egy videó, melyek közül az első a fantasy és a science-fiction közti különbségekről szól, illetve a science-fiction műfaj keletkezésének történetéről.

Miért épp science-fiction?

Felmerül a kérdés, hogy mitől különlegesebb ez, mint sok más kortárs műfaj, hiszen nem indulhat egyetemi kurzus romantikus vígjátékokból. „A kortársak közül a sci-fi olyan zsáner, ami valamilyen formában mindig a jelen társadalomra reflektál, ezért is lehet izgalmasabb a többinél. Van is egy olyan kifejezés, hogy extrapolálás, nos, a sci-fi mindig extrapolál, főleg, ha olyan filmekről van szó, melyek a jövőben játszódnak. Ez azt jelenti, hogy kiindulni valamiből, ami jelenlegi tudásunk szerint lehetséges. Például tudjuk, hogy jelen világunkban az emberiség képes űrhajókat építeni – az extrapolálás ebből az lesz, hogy az emberiség 10–20 év múlva elkezdi gyarmatosítani a naprendszert” – magyarázta a kurzus összeállítója. „Ez egy vízió, jövőkép, az emberek pedig nagyon szeretnek spekulálni. A science fiction történetek nagyon be tudják indítani az ember fantáziáját, éppen azért, mert mindig a jelen társadalom problémáiból indulnak ki. Mindemellett nyilván benne van az eszképizmus, egy izgalmas sztori mindig felüdülést nyújt a napi monotonitásból” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában