Miniszteri látogatás

2021.05.10. 08:19

Az egészségügyi miniszter, Ioana Mihăilă is részt vesz az oltási kampányban

Szombaton Bihar megyébe látogatott Ioana Mihăilă egészségügyminiszter, hogy személyesen részt vegyen az oltási kampányban: egy fugyivásárhelyi háziorvosi rendelőben és a nagyváradi áthajtós oltóközpontban immunizált néhány pácienst.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi illetőségű egészségügyminiszter első alkalommal látogatott haza szombaton ebben a minőségében, hogy részt vegyen a koronavírus elleni oltást népszerűsítő akcióban. Ennek keretében a délelőtt folyamán egy fugyivásárhelyi orvosi rendelőben oltott be néhány beteget, ezzel arra hívva fel a figyelmet, hogy a héten már a háziorvosok is oltják a betegeket az új koronavírus elleni vakcinával. A megyében tevékenykedő 336 háziorvos közül 104 kötött erre vonatkozó szerződést az egészségbiztosító pénztárral, de csak 53 háziorvos adja is be az oltást, a többiek csak előjegyzéseket végeznek és információkkal látják el a pácienseket.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fugyivásárhelyről a miniszter asszony a nagyváradi ERA bevásárlóközpont parkolójában kialakított autós oltóközpontba látogatott el, itt a déli órákban egy autó utasait oltotta be. Majd elsétált az oltóközpont többi helyszínére, elbeszélgetett az ott szolgálatot teljesítő mentősökkel, akik elmondták neki azt, hogy amióta megnyílt ez a központ, egyetlen embernek sem volt allergiás rohama, illetve elbeszélgetett azokkal a páciensekkel is, akik már megkapták az oltást és a parkoló egy másik részén várakoztak arra, hogy leteljen a helyszíni megfigyelésre szánt negyed óra. Majd a sajtónyilatkozat következett. Florin Birta, Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy megnyitása óta naponta több mint négyszáz személy kapta meg az oltást az autós oltóközpontban. Nagyváradon eddig több több mint 80 ezer dózist adtak már be, ez a lakosságnak több mint negyven százalékát teszi ki, a beoltott embereknek mintegy húsz százaléka már mindkét adagot megkapta. Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa elmondta, hogy a megyében körülbelül 100 ezer embert oltottak be, közülük 65 ezer ember már az emlékeztető oltáson is átesett. Bejelentette, hogy a jövő héten nyitják meg Nagyváradon a második szabadtéri oltási központot a Szakszervezetek Művelődési Háza és az ortodox katedrális közötti területen. Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője azt hangsúlyozta, hogy a miniszter asszony cselekedete példamutató, amit követnie kellene az ország teljes egészségügyi személyzetének.

Maga a miniszter asszony elmondta, hogy minél magasabb a beoltottak aránya, annál hamarabb térhetünk vissza a normális, megszokott életünkhöz. Illetve azt várja, hogy az európai hatóságok megadják az engedélyt a tizenhat év alatti személyek beoltására is, mert akkor, csakúgy mint most, saját példájával fog elöl járni abban, hogy a szülők oltassák be gyermekeiket is, hiszen ő is arra fogja buzdítani gyermekét, hogy oltassa be magát. Elárulta azt is, hogy a nagyváradi városi kórház intenzív osztályának főorvosával beszélve megtudta azt, hogy hosszú hetek után most már ismét vannak szabad helyek az intenzív osztályon, illetve a páciensek ma már kevésbé súlyos állapotban kerülnek be az intenzív osztályra. Újságírói kérdésre válaszolva Mihăilă elmondta, hogy egyelőre nem került szóba a kormányban annak lehetősége, hogy anyagilag ösztönözzék az embereket arra, hogy beoltassák magukat, mindenesetre az már most tudható, hogy amikor fokozatosan bevezetik a könnyítéseket, a beoltott személyeknek több kedvezmény fog járni. Egy esetleges negyedik hullám eljövetelére vonatkozó kérdése válaszolva kifejtette, hogy a legjobb felkészülés egy új hullámra az, ha minél több ember be van oltva, kiegészítve azzal, hogy mindenki tartsa be az elemi egészségügyi szabályokat. „A legjobb felkészülés a megelőzés” – fogalmazott a miniszter asszony. Arra az elhangzott kérdésre nincs pontos válasz, hogy az oltások mennyi ideig nyújtanak védelmet a fertőzés ellen, Daniela Rahotă igazgató kifejtette, hogy ez függ az oltóanyagtól, a vírustörzstől és egyéb tényezőktől is. És bár az immunitás időtartama nem egészen ismert még, az már biztos, hogy az oltás kellő védelmet nyújt a vírus ellen és csökkenti a betegség súlyosságát, „márpedig ez a fontos, hogy csökkenjenek a súlyos esetek” – mondta Rahotă.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában