Szabályozás

2021.04.27. 09:17

Tilos lesz a Rulikowskiban a műanyag és a dróttal kötött koszorú

Június 1-től megtiltják Nagyvárad piacain a műkoszorúk árusítását, illetve azoknak a forgalmazását is, amelyek elkészítéséhez drótot használnak.

Fotó: Pap István

Pap István

Az intézkedést azzal indokolja Liviu Andrica, a Nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) igazgatója, hogy túl sok kommunális hulladék termelődik a Rulikowski temetőben, aminek az elszállítása havi 60 ezer lejébe kerül a vállalatnak. Ezért be se lehet majd menni a temetőbe műanyag, illetve dróttal készített koszorúkkal. A meglehetősen nagy horderejű, mert sokakat érintő döntés hivatalosan még nem látott napvilágot, az egész ügyről a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozott Liviu Andrica. Mint elmondta: „A temetőben általában naponta tíz temetés van. Egy temetésre átlagban húsz koszorú gyűlik össze, de vannak temetések, amelyeken száz koszorú is van, ami nagyon sok” – magyarázta, majd hozzátette, hogy ezeket a koszorúkat az ADP kell elszállíttassa, és ez havi 60 ezer lejébe kerül a vállalatnak. „A szelektív hulladékgyűjtés bevezetése óta nekünk 553,24 lejbe került egy tonna újra nem hasznosítható szemét lerakása a hulladéktelepen.” Mint mondta, egy tonna hulladék körülbelül 450 koszorút tesz ki.

Tanácsok

Ezt a költséget akarja drasztikusan lefaragni az igazgató, aki a hetilapon keresztül intézett felhívást a váradi lakosokhoz, mondván, hogy nagy méretű koszorúk helyett vegyenek kisebbeket vagy virágcsokrokat, mert azokból nem termelődik annyi hulladék. Hozzátette, hogy az ADP egy másik módszert is kínál az embereknek arra, hogy kifejezzék gyászukat, részvétüket: szeptember 1-ig kijelzőt helyeznek el mindegyik kápolnához, amelyen részvétnyilvánítások szövegeit fogják kiírni. Ezeket az üzeneteket a hozzátartozók rendelhetik majd meg jelképes összeg fejében, akár telefonon vagy interneten is. Andrica úgy véli, hogy a hozzátartozók azt a pénzt, amit koszorúkra költenek, odaadhatnák a családnak is. Az ADP egyébként múlt csütörtökön értesítette az árusokat a döntésről, és mint azt az egyik Rogériuszi piaci árustól megtudtuk, Andrica meg is fenyegette őket, hogy elveszi tőlük az árusító helyet, ha nem alkalmazkodnak az új szabályokhoz.

Elkeseredés

A koszorúkészítők természetesen nagyon el vannak keseredve és aggódnak a megélhetésük miatt. A Rogéruszi piacon érdeklődtünk tőlük, és csakis név nélkül mertek nyilatkozni, már aki egyáltalán hajlandó volt szóba állni a sajtó munkatársával. Volt is, aki elmondta, hogy fél a retorzióktól, ezért nem nyilatkozik. Egyikük azt mondta, ő nem is szereti a művirágokat, ezért nem is készít koszorút ilyenekből, de azt jól tudja, hogy ez az intézkedés nagyon visszaveti majd az árusok egy részét. Egy másik árus sztoikus nyugalommal megjegyezte: „Ez a döntés, alkalmazkodni fogunk hozzá, mást mit is tehetnénk?”

Egy szintén neve elhallgatását kérő, harminc éve koszorúkészítésből élő magyar asszony panaszolta a döntés hatásait, melyek, mint mondta, minden érintettet felháborítottak, különösen az a része, hogy nem szabad dróttal felkötni a virágot és a koszorút. „Akkor mivel kössük fel? Mondtam a főnöknek (Liviu Andricának – szerk. megj.) is, hogy lehetetlen felkötni a virágot mással, de azt mondta, oldjam meg, csináljak kis kerek koszorút, görög koszorút, amit csak madzaggal lehet felkötni. De egy olyan koszorú 300–500 lej, kinek van annyi pénze? A szegény emberre nem gondolnak, akinek csak 30–50 leje van egy koszorúra” – mondta éppen egy koszorú készítése közben. Kifejtette, hogy mivel sem a hagyományos koszorúkészítést, sem a műanyag koszorú forgalmazását nem engedélyezi június 1-től az ADP, emiatt az ebben az üzletágban tevékenykedők megélhetése került veszélybe. Akik pedig nem engedelmeskednek az új előírásnak, azoktól a standot is elveszi az ADP, mondta a koszorúkészítő asszony, akitől megtudtuk azt is, hogy az igazgató azt javasolta nekik, hogy vegyenek virágárusító helyet. „Akkor most mi lesz, minden koszorúkészítő menjen virágüzletbe?” – tette fel a kérdést a felháborodott érintett.

Lehetséges, de drágább

Lényegében ugyanezt mondta egy másik helyen dolgozó koszorúkészítő is: ez a döntés rossz a koszorúkészítőknek, de rossz az ügyfeleknek is. Elmondta, hogy ha nehezen is, de meg lehet majd oldani azt, hogy a drótot mással helyettesítsék – ragasztóval, ragasztószalaggal, madzaggal –, de sokkal több időt fog igénybe venni az elkészítésük és az alapanyag is drágább lesz, mert virágfejek helyett virágszálat kell majd használni. „Ma egy ügyfél tíz percet, negyed órát vár egy koszorúra, ha a helyszínen rendeli meg. Mi harminc éve ezt csináljuk, a férjem becsukott szemmel is megköti már a koszorút, de az új típusúval rengeteg dolog lesz, nem fogunk tudni csak megrendelésre dolgozni” – fejtette ki a véleményét a koszorúkészítő, vagyis már csak emiatt is bevételkieséssel kell majd számoljanak.

Egyébiránt a koszorú-kitiltás minden részlete nincs kidolgozva, válaszolta lapunk kérdésére Loredana Buz, az ADP szóvivője. Az igaz, amit Liviu Andrica a hetilapnak nyilatkozott, hogy a temető bejáratánál fogják ellenőrizni a koszorúkat, de az még nem világos, hogyan fog ez történni a gyakorlatban, ugyanis, ha a drótot valóban lehet majd mással helyettesíteni, akkor már-már kifejezetten kegyeletsértőnek fog hatni, ha a gyászolók kezéből kiveszik majd a bejáratnál a koszorút, hogy megnézzék, hogy dróttal vagy más anyaggal van-e összefogva, illetve felnyitják-e majd a csomagtartókat, amikor a látogatók kocsival hajtanak be a temetőbe.

Egyébiránt van már hasonló példa a megyében. Érmihályfalván a református egyház vezette be saját temetőrészén azt, hogy műanyag koszorúkat nem szabad hozni. Mint azt Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere lapunknak elmondta, „a városban a temető fenntartása az egyházak feladata, úgyhogy a költség is az övék. A reformátusok úgy döntöttek, hogy mivel sokat kellett költsenek arra, hogy elszállítsák a fel nem bomló műanyag koszorúkat, úgy gondolták, hogy inkább nem engedik be. A római katolikusok fogadnak műanyag koszorút is, ők vállalják azt, hogy ha takarítani kell, akkor ezt a költséget kifizetik.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában