Várakozási idő

2021.04.08. 15:00

Személyi igazolvány két hónap alatt

Fotó: Illusztráció

Mivel nincs elég abból az anyagból, amiből a személyi igazolvány készül, ezért Nagyváradon több hónapig kell várjanak a kérvényezők, amíg hozzájutnak a kért dokumentumhoz. A nagyváradi lakosságnyilvántartó hivatal vezetője, Nicoleta Cherei a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elárulta, hogy idén januárban kezdődtek a problémák, akkor tájékoztatták őket Bukarestből arról, hogy gondok vannak a személyi igazolványok legyártásához szükséges nyersanyag beszerzésével, ezért akkor harminc napra növelték az igazolvány kiállítási időtartamát, holott normális esetben két nap alatt megvan a dokumentum, sőt, sürgősségi díjszabás befizetése után már egy nap alatt. Csakhogy a probléma a elkövetkező hónapban sem oldódott meg, így most már két hónapot kell várni a személyire. Nicoleta Cherei elárulta, hogy ez a helyzet nemcsak Nagyváradon alakul ki, hanem országos problémáról van szó. Váradon már több mint háromezer kérelmező vár személyi igazolványra és a számuk egyre csak nő. A szolgálatvezető tudatta, hogy azok, akiknek lejárt a személyi igazolványuk, nem kell aggódjanak amiatt, hogy megbüntetik őket, mert a 2020/55. számú törvény értelmében a hivatalosan 2020. március 1-ig lejárt személyi igazolványokat érvényesnek tekintik a járvány idején, és annak lejárta után még kilencven napig. Útlevelet is lehet kérelmezni ezekkel a lejárt dokumentumokkal. Azok pedig, akik elvesztették személyi igazolványukat, kérhetnek egy évre szóló ideiglenes személyit, ezt két nap alatt kiállítják, mert ezeket a dokumentumokat helyben nyomtatják.

Egyébiránt az úgynevezett műanyag botrányt az robbantotta ki, hogy két cég, az Euro Standars és a Zoom Soft fellebbezett a Belügyminisztérium anyagbeszerzési tenderének eredménye ellen és a Bukaresti Ítélőtábla a javukra ítélt idén januárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában