Kezdeményezés

2021.04.20. 16:00

Rabbiiskola létesülhet Váradon

BN-összeállítás

Érdekes új kezdeményezés, hogy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményben számol be arról, hogy milyen projektet vizsgáltak meg a város- és területrendezési bizottságban (CMUAT). A tegnap kiadott tájékoztatóban tudatják, hogy a bizottság április 15-iki ülésén 56 projektet bíráltak el, melyek közül huszonhetet a nagy, huszonkilencet pedig a kis bizottságban. A nagy bizottság elemezte a nagyváradi Zsidó Hitközség tervét, mely a Zárda (Mihai Viteazul) utca 4. szám alatt rabbiiskolát, rituális étkezdét és szálláshelyet akar építeni. A bizottság jóváhagyta az elképzelést, a hitközség most el kell készíttesse a Részletes Városrendezési Tervet ahhoz, hogy megkaphassa az építkezési engedélyt, de ezt megelőzően a városrendezési tervet is elbírálja majd a bizottság. A jelenlegi elképzelések szerint az építendő ingatlan homlokzata a Várady Zsigmond (Kogălniceanu) utcára nézne, és az építkezés helyszínén lebontanának néhány melléképületet. Elutasította a bizottság azt a tervet, hogy a műemléki besorolású, mára már sajnos nagyon leromlott állagú egykori huszárlaktanya közvetlen közelében, a Satelitului és a Retezatului utcák sarkán társasház épüljön, melynek földszintje kereskedelmi tevékenységekre lenne alkalmas. A terv egy korábbi verzióját elfogadta a főépítészi hivatal, viszont elutasította a Kulturális Minisztérium. A kérvényező új elképzelést nyújtott be, viszont ennek a méreteit már a bizottság nem fogadta el, és egy másik tervet kér, ami kiemelné a közeli huszárlaktanyát is. Ugyancsak elutasította a bizottság egy hotel építésének a tervét a Csengery (Barbu Ștefănescu Delavrancea) utca 37. szám alatti telken, arra hivatkozva, hogy túl agresszív és túl nagy lenne az az építmény abban a környezetben.

A közlemény emlékeztet arra, hogy akiknek van a bizottsághoz benyújtott projektjük, nyomon követhetik az ügymenetet a http://arhitectsef.oradea.ro honlapon a FORMULARE AUTORIZĂRI, AVIZE, ADEVERINŢE – CMUAT menüpont alatt. Itt megnézhetik azt, hogy mikor tárgyalja a bizottság az ügyüket, illetve a döntést is megtudhatják innen.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk lapunkban, kettéosztották a bizottság feladatköreit: a tizenhárom tagú testület a nagy jelentőségű projektekkel foglalkozik, emellett a főépítészi hivatal munkatársaiból álló, minimum háromfős testület a kisebb jelentőségű, de nagy számban a főépítészi hivatalhoz befutó anyagokat véleményezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában