Imaalkalom

2021.04.23. 16:00

Nagykilenced: Szent Józsefről, a hűségesről

A negyedik alkalommal folytatódott a nagykilenced e héten szerda este a nagyváradi Szent József-plébániatemplomban. A szentmise meghívott szónoka és főcelebránsa Nagy Tibor köröstarjáni plébános volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ferenc pápa 2020. december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét abból az alkalomból, hogy Szent Józsefet, Mária jegyesét 150 éve nyilvánították a katolikus egyház védőszentjévé. Az egyházfő egyúttal meghirdette a Szent József-évet, mely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. Boldog IX. Piusz pápa 1870. december 8-án írta alá Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumát, mellyel a katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította Szent Józsefet. Ez előtt tisztelegve hirdette meg Jézus nevelőapjának évét Ferenc pápa, aki köztudottan nagy tisztelője Szent Józsefnek.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében nagykilenceddel ünneplik meg az évet, amelyet az egyházmegye Szent József tiszteletére szentelt legnagyobb plébániatemplom közössége és plébánosa, Bărbuț Péter kezdeményezett az Erdélyi Mária Rádió, és annak műsorigazgatója, Karácson Tibor közreműködésével. Folyó évben a januártól szeptemberig terjedő időszakban, minden hónap harmadik szerdáján emlékeznek meg különleges módon Szent Józsefről szentmise bemutatásával, a rózsafüzér elimádkozásával férfiak vezetésével, egy tanúságtétellel, valamint szentségimádással.

A negyedik imaalkalom témája április 21-én a hűség volt, az evangéliumi részlet pedig Szent Lukács könyvéből szólt. Elmélkedésében három tulajdonságát emelte ki Szent Józsefnek Nagy Tibor köröstarjáni plébános: azt, hogy hűséges volt az Istenhez, a családjához és a szülőföldjéhez. Hűsége, hite és engedelmessége abban is megmutatkozott, hogy a szeplőtelen fogantatást követően úgy tett, ahogy az Úr angyala parancsolta neki. Alárendelte magát Isten akaratának, lemondott a saját terveiről, nem bocsátotta el Máriát, hanem elvállalta azt a feladatot, amit az Úr őrá bízott. Legyen Szent József tehát példánk abban, hogy mi is mindig hűségesen teljesítsük Isten elképzeléseit.

Ugyanakkor József hűséges maradt mindvégig a családjához is – Isten nem véletlenül őt választotta ki, amikor méltó jegyest keresett Máriának és nevelőapát Jézusnak. Bármi történt, őrá mindig lehetett számítani – legyen szó szálláskeresésről, menekülésről Heródes haragja elől, vagy a hazaindulás utáni letelepedésről Názáretben. Nem panaszkodott, nem kereste a kibúvót, hanem tette a dolgát, és becsületesen végezte a munkáját annak érdekében, hogy minden szükségest biztosítani tudjon a családjának.

Végül pedig Szent Józsefről az is elmondható, hogy hűséges maradt a szülőföldjéhez. Jó szakember volt, bizonyára bárhol szívesen látták volna, ő mégis visszatért Egyiptomból Izráel földjére, hogy beteljesülhessen a próféták arra vonatkozó jövendölése Jézusról, hogy Názáretinek fogják hívni.Isten ránk is feladatokat bízott, s úgy illik, hogy mi ezeket Szent Józsefhez hasonlóan teljesítsük. Kérjük a hűséges Szent József közbenjárását hivatásbéli kötelezettségeink hűséges teljesítése érdekében mindvégig, hogy ennek jutalmaként mi is elnyerjük az örök boldogságot” – tanácsolta a tisztelendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában