Hulladékkezelés

2021.04.01. 08:28

Mától lép érvénybe az új számlázási rendszer

Április 1-től, azaz mától a megtermelt hulladék térfogata alapján fogják számlázni a hulladékszállítást azoknak a nagyváradi magánházban lakóknak, illetve lakótársulásoknak, akik és amelyek aláírták az új hulladékszállítási szerződést. Akik nem írták még alá ezt, és április végéig sem teszik meg, májustól húsz lej/fő speciális illetéket kell fizessenek. Ez az átmeneti intézkedés kilenc hónapig lesz érvényben.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Noha mostanáig mindössze 19 nagyváradi lakótársulás írta alá az új hulladékgazdálkodási szerződést, az önkormányzat mától mégis áttér a mennyiség, azaz térfogatalapú számlázásra a hulladékszállításban. Florin Birta polgármester keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magánházaknál sokkal jobb a helyzet, mint a tömbházaknál, ugyanis a mintegy 20.400 magánházból 17.500 tulajdonosa, bérlője aláírta az új szerződést, tehát ők az új szerződésben rögzített feltételek mellett fizetik majd a szemétszállítást. Sőt, az önkormányzat még kedvez is nekik, ugyanis a RER eddig az újrahasznosítható hulladék begyűjtését heti négy alkalomra számlázta ki a magánházakban lakók számára akkor is, ha a lakók kevesebb mint négy alkalommal tették ki a sárga zsákot elszállításra. Ezen fognak változtatni úgy, hogy kérésre a magánházakban lakók által használt kukát chippel fogják ellátni. Ebben fogják gyűjteni az újrahasznosítható hulladékot, és a RER csak annyiszor számlázza ki az elszállítást, ahányszor valóban elvitte a hulladékot a háztól. A polgármester hozzátette, hogy azok, akiknek megfelelő a jelenlegi négy elszállításos rendszer, maradhatnak ebben a kvázi bérletrendszerben.

Három opció

A tömbházak esetében három variáns állt elő. Azok a lakótársulások, amelyek megkötötték az új szerződést, az abban szereplő feltételek mellett fizetik a szemétszállítási díjat. Akik még nem kötöttek szerződést, két eshetőség közül választhatnak. Az év végéig tartó átmeneti időszakban a lakótársulások megköthetik az új szerződést azzal a kiegészítéssel, hogy az említett kilenc hónapban személyenként 17,87 lejes tarifát számol fel nekik a RER, a vállalat számításai szerint ugyanis átlagosan ennyibe kerül a városban a hulladékszállítás egy főre lebontva. Azok a lakótársulások pedig, amelyek még ezt a szerződést sem hajlandók aláírni, személyenként húsz lejes speciális illetéket fognak fizetni a hulladékszállításért. Megkérdeztük az ügyben Pálhegyi Zoltánt, a RER Vest igazgatóját is, aki elmondta, hogy az első számlázás májusban fog történni az áprilisban elszállított hulladékra. A lakótársulások a továbbiakban is aláírhatják a rendes szerződést, de aláírhatják az átmeneti jellegű 17,87 lej/fő/hónap tarifájú szerződést is, akik pedig áprilisban nem írnak alá semmilyen szerződést, azoknak májustól számlázzák ki a 20 lej/fős tarifás hulladékszállítást. A magánházaknál ennél egyszerűbb a helyzet: a RER levélben értesíti a napokban azokat, akik még nem kötöttek szerződést, hogy tegyék ezt meg, mert a RER áprilistól már az új rendszer szerint számláz, és akik nem kötnek szerződést, azokat is meg lehet terhelni a húsz lejes speciális illetékkel. „Viszont a végcél az, hogy mindenki kössön szerződést” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve azt is, hogy akinek nincs szerződése, az a hulladékgazdálkodási törvény szerint törvényt sért, tehát szankcionálható. A sajtótájékoztatón Florin Birta elmondta azt is, hogy az elkövetkező kilenc hónapban minden lakótársulás számára külön hulladékgyűjtő pontokat hoznak létre, jelenleg ugyanis meglehetősen sok hulladékgyűjtő ponton több lakótársulás osztozik. Felmérik továbbá a kukák méretét is, és a lakótársulások kérésének megfelelő méretű kukákat helyeznek majd ki a hulladékgyűjtő pontokba, ezeket a platformokat pedig be is fogják kamerázni. Ez idő alatt pedig a RER természetesen várja a lakótársulásokat, hogy írják alá az új hulladékszállítási szerződést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában