OTDK

2021.04.20. 09:00

Három PKE-s oktató is zsűrizett a 35. OTDK-n

Pikó Stefánia

Komoly szakmai elismerésnek minősül, hogy a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem három oktatóját is felkérték idén arra, hogy zsűrizzenek az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK), melyet kétévente szerveznek meg Magyarországon. „Téma és módszertan tekintetében is rendkívül változatos dolgozatokat mutattak be a diákok – tartalomelemzéstől, kérdőívezésen át az interjúzásig és megfigyelésig minden volt – nyilatkozta lapunknak dr. Székedi Levente szociológus. – Barátságos, pedagógiai szempontból is pozitív a hangulata az alkalomnak, hiszen a tagozaton, melyen zsűriztem (szociális munka és szociálpolitika) minden arról szólt, hogy a hallgatók munkáit méltatjuk, és nem kritizáljuk. A legfontosabb mindig a pozitív megerősítés, emellett nyilván el kell mondani, hogy milyen hibák vannak, azért, hogy terelgessük picit a hallgatókat előre a tudományos pályán. Természetesen ez jellemző minden szekcióra és tagozatra az OTDK-n.” Elmondta azt is, hogy minden résztvevőnek külön gratuláltak már az elején, hiszen elismerést érdemelnek, amiért a járvány okozta szokatlan és nehezítő körülmények ellenére, 2021-ben is vállalták, hogy tudományos munkákkal foglalkozzanak. „Ez reményt és megerősítést jelent mindenkinek. Azt jelenti, hogy van értelme az egyetemi oktatásnak, van utánpótlás” – emelte ki.

Székedi Levente nem volt az egyetlen, aki a 35. OTDK Társadalomtudományi szekcióján, zsűritagként képviselte a Partiumi Keresztény Egyetemet, hiszen két kollégája is jelen volt még: dr. Pásztor Rita adjunktus, tanszékvezető-helyettes és dr. Gál Katalin adjunktus.

Különdíjas magyar szakos

A péntek délután megtartott eredményhirdetés után sikerült elérnünk dr. Bartha Krisztinát, aki a különdíjas Kovács Zoltán témavezetője volt. A harmadéves diák a tavalyi, helyi PTDK-n való szereplése nyomán juthatott el idén az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, a Humán Tudományi szekcióba, ahol, ezen belül, az Alkalmazott nyelvészet, fonetika, pszicholingvisztika, stilisztika tagozaton szerepelt A magyar, román és angol mentális lexikon mérése a partiumi fiatalok körében című dolgozatával.

„Egyetemisták mentális lexikonával foglalkoztunk kérdőíves kutatás formájában. A kérdőívnek két része volt, az egyik a nyelvi attitűdre vonatkozott, tehát arra kereste a választ, hogy a megkérdezettek hogyan vélekednek a magyar, román és angol nyelvekről. A másik része pedig szóasszociációs teszt volt, ami voltaképpen a szókincset méri ezen a három nyelven” – magyarázta a témavezető.

„Ezek a konferenciák, az országos és a helyi egyaránt, azért is nagyon jók, mert akkor is, ha nem pont ugyanazzal a témával fog a hallgató foglalkozni az államvizsgájában, nagyon nagy segítség, hogy tapasztalatot szerez, visszajelzést, tanácsokat kap. Ez érződik az én tutoráltam munkájában is – amit most, harmadévesen készített, még jobb, ügyesebb, mint amivel tavaly indult a PTDK-n, és amivel bejutott az OTDK-ra is” – tette hozzá Bartha Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában