Szemétügy

2021.04.19. 08:29

Bűnszervezethez vezethetnek az illegális szentjobbi hulladéklerakó szálai

A környezetvédelmi miniszter szerint nem kizárt, hogy szervezett bűnözés áll az illegális szentjobbi szemétlerakat ügyének hátterében. A minisztérium ellenőrző testülete és a környezetvédelmi őrség is vizsgálatot indított, ezt követően a megyei illetékes intézmények is megmozdultak.

Pap István

Februárban gurult be az első kamion szemét a faluba, akkor kezdtük el a nyomozást” – mesélte portálunknak Zatykó Jácint, Szentjobb polgármestere a helyi illegális hulladéktelep keletkezéstörténetét, melyről pénteki lapszámunkban már olvashattak. A szentjobbi illegális hulladéktároló tulajdonképpen a volt termelőszövetkezet pár ezer négyzetméteres területe, amelyet egy olasz vállalkozó vásárolt meg hosszú évekkel ezelőtt. Az elöljáró az első szemétszállítmány érkezésekor rögtön kiküldte a helyszínre a hivatal környezetvédelemért felelős mérnökét és az alpolgármestert, ahol a tulajdonos a kezükbe nyomta a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek az engedélyét, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a vállalat engedélyt kapott újrahasznosítható hulladék tárolására, válogatására, újrahasznosítására és eladására. A polgármestertől megtudtuk, hogy az olasz vállalkozónak tíz cége van bejegyezve a polgármesteri hivatalban, de ezek közül nyolc már becsődölt vagy csődeljárás alatt van. Két cége aktív még, az egyik reklámszatyrokat, díszborítékokat stb. gyártó vállalkozás, a másik pedig a Lybra Global Trading nevű cég, ezen keresztül akarta a vállalkozó a hulladékügyleteket bonyolítani. A polgármester rendkívül nehezményezi azt, hogy a hivatalt senki nem értesítette arról, hogy a falu területén hulladékot fognak tárolni, és azt is sérelmezi, hogy egy ilyen létesítmény létrehozásához nem szükséges helyi tanácsi határozatot elfogadni.

A hivatal ellen

Mindenesetre a hivatal értesítette a környezetvédelmi őrséget az esetről, de abban nem volt sok köszönet, ugyanis a helyszínre érkező ellenőröket a vállalkozó a romatelepre irányította, ahol a régi vályogvető gödrökbe dobott hulladékot még nem sikerült teljesen eltakarítani. „Az ellenőröktől felszólítás fejében nem kaptunk büntetést, mert mikor az őrség kiszállt hozzánk, az embereim már takarítottak. Szóval majdnem mi jöttünk ki rosszul az egész ügyből” – mesélte Zatykó Jácint. Az olasz vállalkozóval szemben, úgy tűnik, nem lépett fel ilyen erélyesen a környezetvédelmi őrség, ugyanis hamarosan megérkezett a telephelyre a második kamion hulladék is. Ekkor Zatykó Jácint értesítette a megyei közegészségügyi igazgatóságot, a Bihar Megyei Tanácsot, a prefektúrát és a környezetvédelmi ügynökség igazgatónőjével is több alkalommal beszélt telefonon, „de azt tapasztaltam, mintha ez az ügy le lenne lassulva, mintha nem foglalkoznának vele semmit” – fogalmazott Zatykó Jácint, majd megjegyezte: „A megyei tanácstól Ilie Bolojan megyei tanácselnök válaszolta azt, hogy nekik nincs semmilyen kompetenciájuk ebben az ügyben. Ennyit a nagy megyei tisztaságról…”

A helyi intézmények passzivitását tapasztalva Zatykó Jácint szentjobbi polgármester találkozót kért Bukarestben Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől. A tárcavezető fogadta is, és láss csodát, a megbeszélés után a Bihar megyei hivatalos szervek is megmozdultak: a megyei környezetvédelmi ügynökség bíróságon kérte az általa kiadott környezetvédelmi engedély érvénytelenítését, a megyei környezetvédelmi őrség pedig másodjára is kiszállt Szentjobbra. „De a polgármesteri hivatalt ekkor sem értesítették, pedig az önkormányzatnak is ott lett volna a helye, és csak többszöri kérdéseink után kaptunk választ arra, hogy mit derítettek ki, arra viszont még most sincs válaszom, hogy a szeméttel mi fog történni”mondta Zatykó Jácint.

Sok szemét

Hogy mit is derített ki a helyszínen a megyei környezetvédelmi őrség, azt Monica Crișan szóvivőtől tudtuk meg: a vállalkozó Olaszországból szerzett be műanyag-, textil- és autógumi-hulladékot, ezeket a szentjobbi telephelyen tárolta. Nagyon nagy mennyiségű, 189.000 kilogrammnyi szemét van ott felhalmozva, de veszélyes hulladék nincs köztük, tette hozzá. A környezetvédelmi őrség ellenőrei megállapították, hogy a cég nem tartja tiszteletben a hulladék értékesítésére vonatkozó vállalásokat, ugyanis a telephelyen nem találtak semmilyen eszközt, berendezést, ami arra utalna, hogy értékesíti a hulladékot. Az őrség megtiltotta a vállalkozásnak, hogy hulladékot hozzon az országba mindaddig, amíg nem tudja biztosítani, illetve bizonyítani, hogy értékesíti azt, továbbá értesítették a nyomozó hatóságot, tehát most már büntetőjogi eljárás folyik az ügyben. Crișan hozzátette, hogy az ugyanazon a helyszínen lévő csomagolóanyagokat előállító gyár a továbbiakban is működhet.

Szövegezési hiba

A miniszterrel való találkozása után Sanda Mercea, a megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatónője értesítette Zatykó Jácintot arról, hogy a cég számára kiállított környezetvédelmi engedélybe szövegezési hiba csúszott, ezért az ügynökség a bíróságon kérte a dokumentum érvénytelenítését. „A bíróság ilyen esetekben meglehetősen hamar szokott dönteni” – nyilatkozta lapunknak Sanda Mercea. A hiba abból állt, magyarázta, hogy az engedélybe beleírtak egy olyan tevékenységi kódot is (CAEN kód), ami tulajdonképpen nem szerepel a cég tevékenységei között. Ez a tévedésből feltüntetett tevékenység pedig az újrahasznosítható hulladékok visszanyerése, arra viszont nincs magyarázat, hogy miért éppen ez, a vállalkozó érdekeinek tökéletesen megfelelő kód került rá tévesen a dokumentumra. Mindenesetre az igazgatónő hangsúlyozta, hogy az általuk kiadott engedély semmiképpen sem jogosította fel a vállalkozót arra, hogy külföldről hozzon be szemetet, hanem csak arra, hogy Románia területéről gyűjthet hulladékot. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem veszélyes hulladékok esetében az Unió területéről bárhonnan be lehet hozni az országba hulladékot, semmiféle előzetes engedélyeztetés nélkül, elég csak kitölteni az ún. zöld listát, amelyből kiderüljön, hogy honnan származik és hova kerül a hulladék. Kérdésünkre válaszolva Sanda Mercea elmondta azt is, hogy a vállalkozó bemutatta az engedélyeztetéshez szükséges összes dokumentációt, még azt is bizonyította, hogy értesítette a közvéleményt a szándékáról. „Az engedély birtokosa két módon közölhet értesítést: vagy helyben a polgármesteri hivatalban, vagy hirdetésként az újságban. A vállalkozó ez utóbbi módszert választotta” – árulta el az igazgatónő.

Nem egészséges

A miniszteri közbelépés után mozdult a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) is. Az intézmény munkatársai kiszálltak a helyszínre és megállapították, hogy a vállalkozás nem tartotta tiszteletben a távolságokra vonatkozó előírásokat. Daniela Rahota, a DSP igazgatója kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy azok a létesítmények, amelyek potenciális veszélyt jelentenek az emberek egészségére nézve, bizonyos távolságra kell legyenek a lakott területekről. A DSP munkatársai feltárták, hogy a telephelyen van egy rámpa, ami minimum 200 méterre kellene legyen a legközelebbi lakóháztól, de ott van egy épület alig negyven méterre ettől a rámpától. Ezért az ellenőrök elrendelték azt, hogy a vállalkozó költöztesse el a tárolót az első lakóházaktól minimum 200 méteres távolságra. Rahota hozzátette: javasolták azt is, hogy a cégvezető készíttessen egészségvédelmi hatástanulmányt, amelyből kiderüljön az, hogy a létesítmény milyen hatással van az emberek egészségére. Amíg a cég nem teljesíti a DSP követelését, addig nem fejtheti ki tevékenységét, zárta szavait a harmadik olyan megyei intézmény vezetője, amely a szentjobbi polgármester minisztériumi látogatása után talált kivetnivalót a cég működésében.

Bűnszövetkezet?

Mint az Zatykó Jácint polgármester szavaiból kiderült, az ügy eljutott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterig. A tárcavezető a Bihari Naplónak nyilatkozva elmondta, hogy a környezetvédelmi őrség olyan tényeket tárt fel, amelyek egyértelműen bizonyítják azt, hogy Szentjobbon illegális tevékenységek zajlottak: „Első ránézésre egy teljesen ártatlan, törvényesen működő kis cégről volt szó, de úgy néz ki, hogy sokkal bonyolultabb a történet” – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: „egyrészt ott van a lerakó, másrészt valószínű, hogy messzebb nyúlnak a szálak: egyik irányba egészen Olaszországig, másik irányba pedig egy törvénytelenül működő kolozsvári egységig”. Tánczos Barna bejelentette: elrendelte, hogy a minisztérium ellenőrző testülete kivizsgálást folytasson az ügyben, hogy megállapítsák, megalapozott-e az a gyanú, hogy itt szervezett bűnözésről van szó, és amennyiben ez bizonyítást nyer, vagy ilyen jellegű információkat tudunk begyűjteni, akkor bűnvádi eljárást indítunk”. A tárcavezető szerint a minisztériumi ellenőrző testület három hét múlva fog eredményeket felmutatni.

A teljes cikk a Bihari Napló április 19-i lapszámában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában