Nagyváradi vár

2021.04.09. 09:04

Besüppedt a föld, keresik a megoldást

Forrás: Ebihoreanul

Pikó Stefánia

A nagyváradi vár Bethlen- és Csonka-bástyáinak rehabilitációját 2018-ban kezdték meg, a Bethlen-bástyánál pedig 2019–2020-ban végeztek felszíni munkálatokat. Ebbe beletartozott a tereprendezés, a talaj egy szintre igazítása, de a zöldövezetek, ösvények kialakítása is, akárcsak az öntözőberendezés felszerelése. A zöldövezetekkel el is készültek 2020 júliusában, a terv szerint haladva, október környékén azonban észrevették, hogy egy körülbelül 10 négyzetméternyi területen, épp a bástya csücskénél, süppedni kezdett a föld az új szegély mellett, ami emiatt sérült is, illetve két fa is kidőlt. Szakemberek talajvizsgálatokat végeztek annak érdekében, hogy kiderítsék, mi okozta a süppedést. Ezen vizsgálatok javaslata szerint

2-3 méter mélyre kell ásni, és kavicsos töltést elhelyezni, mert jóval a nemrég megdolgozott réteg alatt volt instabil és hiányos a töltés – tájékoztatta lapunkat Marius Moş, a nagyváradi önkormányzat Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsment-igazgatóságának (DMPFI) ügyvezető igazgatója. Jelenleg olyan megoldásokat keresnek a talaj megerősítésére, melyek megakadályozzák a további süppedést, illetve olyan eljárást dolgoznak ki, mely nem okoz kárt az eddigi munkákban.

A munkálatokat a SC Drum Asfalt SRL & SC Trameco SA & Lemacons SRL konzorcium végzi, mellyel 2018. július 11én kötötték meg a szerződést. A projektre 30 hónap áll a vállalat rendelkezésére, tehát idén szeptemberig kell befejezzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában