Munkálatok

2021.04.20. 07:37

Aggódnak a környéken lakók a Ghillányi úti felújítások miatt

Pikó Stefánia, Pap István

A járdák feltörése miatt aggódnak a lakók, illetve arra panaszkodnak, hogy nehezen lehet közlekedni a törmelékek között, és ez csak rosszabb lesz, ha tovább haladnak a munkálatokkal a Ghillányi (D. Cantemir) úton – pontosabban annál a sarki tömbháznál, amely mellett a villamosremízhez kanyarodnak le a villamosok. „Eddig is remegett a lakás, amikor elhaladt előttünk a villamos, és most mindent fel is törnek itt. Nézze meg ezeket a vasakat, ez egy stabil szerkezet, nem véletlenül lett így kitalálva, megtervezve annak idején, az épület el fogja veszíteni a stabilitását” – fogalmazott egy lakó a helyszínen. Az arra járó szomszédok hasonló felháborodással mutatták a feltört járdát, és tették fel a kérdést, hogy hogyan fognak itt közlekedni, ha a most még ép részeket is feltörik a jelzések mentén. Olvasónk elmondta, legalább egy gyűlés keretében értesíthették volna a lakosokat arról, hogy mi fog történni, úgy, ahogy el tudnak jönni beszélgetni a lakóközösséggel választások idején. Megjegyezte azt is, hogy véleménye szerint semmi szükség nincs ezekre a munkálatokra, és nem kellene mindent feltúrni, csak azért, mert van rá pénz, hiszen a környék eddig is rendezett és szép volt. Hozzátette: szeretné, ha megmutathatná a brüsszeli vezetőknek, mire költik itt a pénzt, és akkor biztosan megállítanák őket.

Szakértői vélemény

Szász Pál mérnök nyugtatja a kedélyeket. Érdeklődésünkre elmondta, ő ugyan nem ismeri a műszaki terveket, de egy járda, egy bicikliút építése, egy lépcső lenbontása semmilyen veszéllyel nem járhat egy olyan masszív építményre nézve, mint egy tömbház, már csak azért sem, mert ezek a beavatkozások nem érintik az épület struktúráját. A tervezőmérnök hozzátette, hogy minden tervben lehetnek hibák, vagy történhetnek hibák a kivitelezéskor, például, ha nem tartják be pontosan a tervet, de maguk a tervek egy csomó ellenőrzésen mennek keresztül, rengeteg pecsét van ezeken a dokumentumokon, amelyek nem hiába kerültek rájuk. „Aki a pecsétet rányomta a tervekre az felel is azért, amit engedélyezett” – fogalmazott a mérnök, hozzátéve, hogy ki lehet zárni azt a lehetőséget, hogy olyan fajsúlyos tervezési hiba csússzon be, ami az épületek struktúráját, épségét érintené.

Fotók: Pikó Stefánia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában