Aktuális ügyekről

2021.04.09. 09:00

„A városvezetés nem bízik a váradi lakosokban”

Három témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet Pető Dalma RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő tartott csütörtök délelőtt az érdekvédelmi szervezet Sas-palotabeli székházában: Nagyvárad költségvetése, a Templom tér felújítása és a faültetések.

Ciucur Losonczi Antonius

Pető Dalma felidézte, hogy Nagyvárad idei 2,1 milliárd lejes költségvetését az RMDSZ-es tanácsosok tartózkodása mellett hagyta jóvá a városi tanács. Ennek a hatalmas összegnek a 49 százalékát beruházásokra költik, ami ellen nekik nincs kifogásuk, azt viszont már sérelmezik, hogy nem jut pénz a civil és ifjúsági szervezeteknek, a magánsportkluboknak, illetve semmilyen olyan entitásnak, mely az önkormányzatnak nem tetsző kérdést vet fel. Anyagi szempontból is nehéz idők járnak, a visszajelzéseik alapján a civil szervezetek éppen csak túlélik valahogy a jelenlegi helyzetet, ezért megoldást kell találni a problémáikra, mert különben fennáll annak a veszélye, hogy a járvány eltűnésével ők is megszűnnek. Nagyobb empátiát várnak tehát a városvezetéstől – hangsúlyozta Pető Dalma, annál is inkább, mivel amikor a szakbizottsági ülésen is jelezte az előbb említett aggályaikat, akkor azt a választ kapta: nem átlátható, hogy a kedvezményezettek mire költik a pályázatokon nyert közpénzeket. „Ez lefordítva azt jelenti, hogy a városvezetés nem bízik és nem is akar megbízni a lakosokban, ami szomorú és sértő” – vonta le a következtetést.

Az RMDSZ különben, mint minden évben, az idén is iktatta a javaslatait, de ezúttal is süket fülekre talált. Kérte például, hogy létesítsenek játszóteret a Damjanich (Simion Bărnuțiu) utcának a központ felé eső részén, valamint Biharpüspökiben többet is; támogassák az ifjúsági és civil szervezeteket, illetve újdonságként hozzanak létre pályázati alapot a magánsportklubok támogatása céljából is; újítsák fel Szigligeti Ede és Ady Endre szobrát; támogassák a kulturális intézményeket, valamint kiválósági díjakról is gondoskodjanak. Érdekes, hogy Florin Birta polgármester „összemossa” azt, hogy kisebb játszótereket szeretnének Püspökiben azzal, hogy a participatív költségvetés második kiírásának egy győztes projektje lett az, hogy sport- és szabadidő központ létesüljön ebben a városrészben, holott a két ötlet nem ugyanaz – jegyezte meg az RMDSZ-es tanácsos.

Pozitívumként könyvelte el viszont Pető Dalma azt, hogy a büdzsébe bekerült a váradvelencei Templom térnek a rendbetétele, valamint idén először megjelent egy tétel a Szacsvay Imre Általános Iskola biharpüspöki épületének a renoválásra és hőszigetelésére, amit Pásztor Gabriella igazgató is szorgalmazott. „Annak idején a tér felújítását én kezdeményeztem, az RMDSZ felkarolta az ötletem, és a magyarság is az ügy mellé állt. Bekerült a 2018-as részvételi költségvetés nyertes projektjei közé, és miután várhatóan néhány hónapon belül végeznek a rendbetételével, lesz egy közösségi és találkozóhelye a környékbeli magyaroknak, melyre nagy szüksége van Velencének” – fogalmazott Pető Dalma, aki sikernek nevezte azt is, hogy szavai szerint közbenjárására az őszi faültetési kampány során kilencvenhéttel több fát fognak elültetni a városban, többek közt a Vlahuță, a Războieni, a Corneliu Coposu, az Úri (Roman Ciorogariu) utcákban és a Prima lakónegyedben.

A borítóképen: Pető Dalma önkormányzati képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában