Költségvetés

2021.04.06. 12:04

A civilek az idén sem kapnak pénzt

A nagyváradi helyi tanács elfogadta a városi idei évi 2,1 milliárd lejes költségvetését, mely összegnek a 49 százalékát beruházásokra költi a város. A civil szervezetek az idén sem kapnak pénzt a helyi költségvetésből.

Pap István

A nagyváradi helyi tanács által elfogadott határozat értelmében a költségvetés 49 százaléka, 1,026 milliárd lej lesz a beruházási költségvetés. Florin Birta polgármester a tanácsülés előtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az eredeti tervezethez képest további beruházásokat is beiktattak az idei évi költségvetésbe. Ezek közé tartozik a villamossínek cseréje a Transilvaniei úton, a 4. számú ipari park közművesítése a Corneliu Baba utcán, az Ady Endre Líceum homlokzatának a felújítása, továbbá a városháza és a lakosságnyilvántartó hivatal térfigyelő-kamera rendszerének a felújítása. A Nemzetközi Finanszírozású Projektek Menedzsmentigazgatósága is kap kétmillió lejt, ebből az összegből a különböző projektek finanszírozási dokumentációkat állítja majd össze. Noha számos kérelem érkezett erre vonatkozólag, a nagyváradi polgármesteri hivatal az idén sem különít el pénzt a civil szervezetek számára. Ezzel szemben 95 ezer lejes alapot hozott létre az ifjúság támogatására, de azt még nem rögzítették, hogy konkrétan mire fogják költeni ezt a pénzt.

Nehéz a civileknek

A helyi tanácsülésen a vártnál kevesebb vitát szült az idei költségvetés-tervezet, igaz az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) nem ment el szó nélkül amellett, hogy a város az idén sem finanszírozza a civil szervezetek tevékenységét, vagyis nem különít el külön költségvetési forrást, amelyre a civil szervezetek pályázhatnának. Emilian Pavel frakcióvezető szomorú hagyománynak nevezet azt, hogy a város nem támogatja a helyi civil szervezetek és sportegyesületek tevékenységét, holott az ország más megyeszékhelyein ez megtörténik. A politikus nem találja elfogadható érvnek azt, hogy nincs egy olyan szabályzat, ami biztosítaná azt, hogy a közpénzek elköltése átlátható legyen. „Kérem vegyék számításba az év második felében egy költségvetés-kiegészítés lehetőségét” – zárta szavait Pavel. A költségvetést végül az RMDSZ tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács

Nem átlátható

A testületi ülésen elfogadták a nagyváradi önkormányzatnak alárendelt többi intézmény, jelesül a Nagyváradi Helyi Fejelesztéti Ügynökség, a közterület-fenntartó vállalat, a Vízművek, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat, a Hőszolgáltató, továbbá a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány és a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) idei évi költségvetését is. Ez utóbbi intézmény költségvetését szintén kifogásolta Emilian Pavel, mondván, hogy annak nem 3,5 millió lejes költségvetése van, hanem 5,8 millió lejből gazdálkodhat, hiszen a tavaly el nem költött pénzeket is felhasználhatja események szervezésére. Az elfogadott határozat-tervezetben egyébként az szerepel, hogy 3,5 millió lej a város idei hozzájárulása az APTOR költségvetéséhe, a további kétmillió lej az ADLO hozzájárulása (150.000 lej), vissza nem térítendő támogatások (73.700 lej), szponzori adományok (50.000 lej) valamint a az egyesület tagjainak hozzáhárulása (25.000 lej). Emilian Pavel kifogásolta azt is, hogy nem átlátható az APTOR gazdálkodása, hiszen, mint elmondta, ő kérte az APTOR könyvvizsgálati jelentését, „de kérésemre azt a választ kaptam, hogy ha a könyvvizsgáló cég erre engedélyt ad, akkor a rendelkezésemre bocsátják a jelentést. Nem hiszem, hogy az APTOR-nak egy könyvvizsgáló cég ilyen feltételeket szabhat” – fogalmazott a tanácsos. Florin Birta polgármester azt ígérte, hogy Pavel megkapja a könyvvizsgálói jelentést, ennek ellenére a PSD nem szavazta meg az APTOR idei költségvetését, és az RMDSZ is tartózkodott, így az APTOR költségvetése csak a liberálisok húsz szavazatával ment át a helyi tanácson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában