autómentesen

2021.03.15. 08:45

Zöld péntek: sikertelen első nekifutás Váradon

A Zöld péntek-program első alkalma ránézésre nem járt nagy sikerrel Nagyváradon, csúcsidőben a megszokott látvány fogadta a városlakókat: kígyózó autósorok az ismert csomópontoknál. Tapasztalhattuk mindezt annak ellenére, hogy számos, nagy befolyással rendelkező közszereplő állt ki a kampány mellett.

Az RMDSZ közleménye szerint a programot meghirdető környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium vezetője, Tánczos Barna – jó példával elöl járva –, metróval és gyalog ment be a munkahelyére.

„A Zöld péntek a Környezetvédelmi Minisztériumnak egy olyan kezdeményezése, amellyel mindenkit arra ösztönzünk, hogy pénteken alternatív közlekedési eszközöket válasszon. Mondjon nemet a saját autójának, és válasszon olyan közlekedési eszközöket, amelyekkel egyáltalán nem, vagy kevésbé szennyezi a környezetet. Ezek közé tartozik a tömegközlekedés, a bicikli, a gyaloglás, a roller vagy akár az elektromos autó” – nyilatkozta a tárcavezető.

Tánczos szerint ezekkel a kezdeményezésekkel az a céljuk, hogy tisztább legyen a levegő a nagyvárosokban, és hogy ne érje ilyen jellegű kritika Romániát az Európai Unió részéról.

„A mentalitást is szeretnénk megváltoztatni, valóban, egy picit le kell mondanunk a kényelemről, tovább tarthat az út a munkahelyre, de ezzel elérhetjük azt, hogy tisztább környezetünk, tisztább levegőnk legyen” – emelte ki a közlemény szerint a kampány lényegét a miniszter.

Novák Eduárd sportminiszter egy saját magáról készített felvételt tett közzé kerékpározás közben. „Annak ellenére, hogy ma nem volt szép idő, én mégis elővettem a biciklimet és csatlakoztam a környezetvédelmi miniszter Zöld péntek kezdeményezéséhez. Remélem, minél többen tesznek majd így, hozzájárulva ezáltal egy tisztább, egészségesebb környezethez. Tehát ne felejtsétek, legalább minden pénteken hagyjátok az autót a garázsban és válasszatok egy kevésbé szennyező közlekedési eszközt!” – fogalmazott bejegyzésében.

Csatlakozott a programhoz és gyalog ment pénteken a Victoria palotába Florin Cîţu miniszterelnök is. A kormányfő szerint 15 percig tartott, míg „kizárólag gyalog” beért munkahelyére. Cîţu azt nyilatkozta: „gyakran megtörténik”, hogy gyalog megy a Victoria palotába, kerékpárral nem közlekedik, metróval viszont szokott utazni. Egy újságíró rámutatott, hogy Florin Cîțu alkalmazottainak legjava viszont autóval érkezett, mire a miniszterelnök kifejezte reményét, mely szerint idővel egyre többen csatlakoznak majd a kezdeményezéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában