Tesztelés

2021.03.31. 09:00

Tucatnyi elpusztult halat találtak a Pecében

BN-összeállítás

Tucatnyi elpusztult halra bukkantak a minap a Pece-patak felszínén, Nagyváradon, az Őssi lakónegyed környékén. A jelenségről a lakosok szóltak a Körösök Vízügyi Igazgatóságának, mely intézmény csapatai helyszíni vizsgálatokat végeztek. A szakértők szerint nem történt vízszennyezés, a víz oxigéntartalma azonban alacsonyabb a kelleténél. „Az alkalmazottak eltávolították az elpusztult halakat, és a következő napokban figyelni fogják az érintett szakaszt” – közölte az igazgatóság.

A Pece-patak érintett szakaszában az oxigéntartalom jellemzően 7 mg/l, de most csupán 2,13 mg/l. Az igazgatóság a következő napokban megismétli majd a teszteket, hogy megfigyeljék, változik-e az oxigénmennyiség. Hozzátették, hogy érdekes módon tavaly, az év ugyanezen szakában, hasonló jelenséget észleltek, és lehetséges, hogy mindkét esetnek természeti okai vannak, nem emberi kéz műve.

Oxigénhiány keletkezhet például hirtelen lezúduló esőtől, ami felkavarja az iszapot, de előfordulhat akkor is, ha túl sok úszónövény borítja a víz felszínét, ha nagy mennyiségű szerves hulladék bomlik le a vízben, de eredhet halgyógyszerek és/vagy algairtó szerek használatából is.

Az oxigéntartalmat többféle módszerrel lehet mesterségesen szabályozni, helyreállítani. Vannak speciális levegőztető szivattyúk, kompresszorok, fúvókák, és egyéb oxigéndúsító készítmények is.

 

Címkék#halak#Pece

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában