Városi Múzeum

2021.03.03. 08:22

Szolidaritásvállalás az elbocsátottakkal

Florin Budea egykori váradi újságíró, környezetvédelmi aktivista visszakéri a Nagyváradi Városi Múzeumnak ajándékozott tárgyait, tiltakozásként amiatt, mert meglátása szerint Angela Lupșea, a múzeum igazgatója önkényesen rúgta ki azokat a munkatársait, akik feljelentést tettek ellene a Korrupcióellenes Igazgatóságon.

Pap István

Florin Budea a közösségi oldalán magyarázta meg döntésének okait. Mint azt az Angela Lupșea igazgatónak címzett nyílt levelében írja, a váradiak elismeréssel tartoznak Dumitru Noanénak a Nagyváradi Vár megmentése érdekében tett erőfeszítéseiért, melynek köszönhetően a történelmi műemléképület most a váradi szellemiség jelképévé vált, ugyanakkor meglátásában Cristina Pușcaș muzeológus lelkesedése, hozzáértése és szorgalma is méltán tart számot a helyi közösség elismerésére. „Mivel úgy tűnik, hogy az ön által vezetett intézményben ezek az erények valóságos vádpontok, amelyek végül az ő és kollégáik szakmai megbüntetéséhez vezettek, ezért a következőket kérem öntől” – írja Budea Lupșeának, majd így folytatja: „1. Visszavonom a Nagyváradi Városi Múzeumnak tett adományomat, a Nagyvárad belvárosában egykor állt, a „felszabadító” szovjet katonák emlékére állított emlékmű emléktábla-darabját; 2. Azonnali hatállyal visszakérem néhány személyes tárgyamat is: tölténydarabokat és annak a csillárnak egy darabját, amely Nicolae Ceaușescunak a Román Kommunista Párt Központi Bizottságában berendezett irodájában állt, és amelyet az 1989-es romániai forradalom harminc éves évfordulója alkalmából rendezett kiállításra kölcsönöztem a múzeumnak.” Budea a továbbiakban hangsúlyozza, hogy ezzel a kérésével fejezi ki tiltakozását a múzeum döntése ellen, mellyel saját munkatársait bünteti, illetve ezzel ad hangot felháborodásának amiatt, hogy a nagyváradi önkormányzatnak semmilyen reakciója nem volt az ügy kapcsán.

Hárman mennek

Mint arról lapunkban beszámoltunk, Angela Lupșea felbontotta a munkaszerződését annak a három alkalmazottnak, akik keresetet nyújtottak be ellene a Korrupcióellenes Ügyészségen. A feljelentés aláíróinak egyike, Imre Zoltán már korábban beadta felmondását, a többi négy feljelentő munkahelyi tevékenységét pedig januárban értékelte ki a múzeum vezetősége. Közülük dr. Cristina Pușcaș „elégséges”, három másik munkatárs – Dumitru Noane, dr. Augustin Ţărău és Cristian Negru – pedig „elégtelen” minősítést kaptak. Utóbbi három személy óvást nyújtott be a döntés ellen, amit a múzeum vezetősége elutasított, majd ezt követően február 22-én fel is bontotta a három említett alkalmazott munkaszerződését, és sajtóértesülések szerint Angela Lupșea Cristina Pușcașnak is azt javasolta, hogy keressen magának más munkahelyet. Az elbocsátottak egyike, Augustin Țărău lapunknak elmondta, hogy bíróságon fogják megtámadni a kirúgásukról szóló határozatot.

Ilyen még nem volt

A Bihoreanul hetilap úgy tudja, hogy a nagyváradi önkormányzat elmúlt harminc éves történetében még nem volt példa arra, hogy az önkormányzatnak alárendelt intézmények bármelyikétől azért bocsátottak volna el bárkit is, mert tevékenysége kiértékelésekor azt állapították meg, hogy nem felel meg a munkakör által kért követelményeknek. Ez az indok annál is furcsább, mert az elbocsátottak egyike, Dumitru Noane a váradminisztráció legrégebbi alkalmazottja, Augustin Țărău és Cristina Pușcaș doktori fokozattal rendelkező szakemberek, a múzeum könyvtárat eddig vezető Cristian Negru pedig okleveles könyvtáros.

Ilyen már volt

Ugyanakkor a váradi önkormányzat meghirdette a versenyvizsgát a Nagyváradi Városi Múzeum igazgatói tisztségének betöltésére, amelyre egyetlen pályázó jelentkezett: Angela Lupșea. Úgy tűnik, hogy a versenykiírást eleve úgy szabták meg, hogy azon csak ő vehessen részt. A kulturális közintézmények menedzsmentjét szabályozó 2008/189. számú rendelet ugyanis kimondja, hogy csak olyan személy töltheti be egy kulturális intézmény igazgatói tisztségét, akinek az adott intézmény tevékenységi területét lefedő felsőfokú képesítése van, ami a váradi múzeum esetében történelem, muzeológus, régész stb. végzettséget jelent. A Nagyváradi Helyi Tanács azonban még 2020 márciusában elfogadta a múzeum menedzseri tisztségére szervezendő versenyvizsga szabályzatát, melyben az áll, hogy a múzeumigazgatói tisztséget betöltheti olyan személy is, akinek közgazdászi, jogi vagy közigazgatási képesítése van. Sőt, a szabályzat értelmében a múzeumigazgatói tisztségre pályázónak minimum három éves menedzseri és ötéves szakmai tapasztalata kell legyen; ezek olyan kitételek, amelyek mind ráillenek a jogász végzettségű Angela Lupșeára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában