közvilágítás

2021.03.26. 10:19

„Saját kézbe” veszi a közvilágítást a nagyváradi önkormányzat

Idén júniusban lejár a nagyváradi önkormányzat és a Luxten cég között húsz évvel ezelőtt kötött közvilágítási szerződés. Ezt követően a nagyváradi önkormányzat nem köt új szerződést, hanem maga fogja ellátni ezt a szolgáltatást a városban.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

BN-összeállítás

A nagyváradi önkormányzat még Petru Filip polgármester idején, 2001-ben kötött szerződést a Luxten céggel a közvilágítás szolgáltatásának biztosításáról, illetve a hálózat bővítéséről és karbantartásáról. A 11 millió dollár értékű egyezség több kiegészítéssel húsz éve van érvényben és idén június végén jár le. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal úgy döntött, hogy nem köt új szerződést, hanem az önkormányzat maga fogja ellátni ezt a feladatot, ami több, főként anyagi előnnyel kecsegtet.

A Bihoreanul hetilap által összegyűjtött adatok szerint a nagyváradi közvilágítási rendszer 712 kilométernyi kábelt foglal magába, ezek közül 442 kilométernyi vezeték a levegőben, 270 kilométernyi pedig a föld alatt van, továbbá 15.595 villanyoszlop és 24.428 világítótest is a rendszer része. Florin Birta váradi polgármester elismerte, hogy a világítótestek cseréje áll a döntés hátterében. Mint mondta, az elmúlt években több ajánlat érkezett a városvezetéshez arról, hogy cseréljék le a meglévő világítótesteket sokkal takarékosabb led-égőkre, de nem fogadtak el egyetlen ajánlatot sem, hiszen sokkal olcsóbb az, ha a város maga cseréli ki az égőket, méghozzá vissza nem térítendő uniós forrásokból. „A közvilágítási rendszer modernizálása mintegy tízmillió euróba kerülne, ezt a pénzt uniós forrásokból hívhatnánk le” – fogalmazott az elöljáró. Hozzátette, hogy amennyiben sikerülne az egész városban led-égőket beszerelni, akkor megfeleződne a jelenleg évi 7 millió lejes közvilágítási költség, vagyis évente 3,5 millió lejt lehetne megtakarítani. De magukon a villanyoszlopokon is spórolna a város, ugyanis ezeket is ki akarja cseréni, és a jelenleginél kisebb és egymástól távolabb álló póznákat helyezne ki. „Egy tizenöt millió eurós beruházással néhány éven belül évi egymillió euróval csökkenthetnék a közvilágítási költségeket” – jelezte a polgármester. Az új elképzelés előnye lenne az is, hogy nem kellene új céget létrehozni, hanem a már meglévő személyzettel lehetne ellátni ezt a feladatot. Magát a közvilágítási infrastruktúrát a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) veszi át, mely az ipari parkok közvilágítási rendszerét is működteti, tehát már rendelkezik ilyen jellegű tapasztalatokkal, a Luxtentől pedig átvesznek néhány embert, akik ismerik a hálózatot. A hálózatot az iskolákban alkalmazott villanyszerelőkkel lehetne karban tartani, akiknek az iskolákban amúgy sincs mindig munkájuk, és csak a hálózatbővítési munkálatokra írna ki közbeszerzést a város. Az idei költségvetésben már elő is van irányozva 85 ezer lej két jármű vásárlására, amit erre a célra lehet majd használni. Az elképzelésről jövő heti ülésén szavaz majd a Nagyváradi Helyi Tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában