Hivatalos

2021.03.24. 09:08

Nem ajánlja az ivermectin használatát az EMA

BN-összeállítás

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 22-én jelentette be, hogy kategorikusan ki kell zárni az ivermectin használatát a koronavírussal megbetegedettek kezeléséből.

Az ivermectin egyik típusa bőrbetegségek kezelésére, másik típusa kisállatok külső és belső féregtelenítésére lett kifejlesztve, és más betegségek kezelésére a legfrissebb laboratóriumi kísérleteket, a meglévő tanulmányok átvizsgálását követően sem adott ki engedélyt az EMA. A jelenleg rendelkezésre álló adatok nem elégségesek ahhoz, hogy ajánlani lehessen – nyilatkozták egy közleményben. Bár a kísérletek, analízisek között előfordult olyan eset, amikor úgy tűnt, az ivermectinnek pozitív hatása van a vírus elleni küzdelemben, ez csak jóval a megengedett, emberi fogyasztásra alkalmas mérték fölött fordult elő, az ilyen mértékű fogyasztás pedig valójában nagyobb gondot okozhat, mint javulást. Az EMA szerint tehát nincs elegendő tudományos bizonyíték ahhoz, hogy ajánlani tudják, mindemellett egyetlen kérvény sem érkezett hozzájuk, melyben egy tagország kérelmezte volna a gyógyszer használatát koronavírusos esetekhez.

Az Európai Gyógyszerügynökség tudományos következtetései alapján meghozott közlemény ellenére Csehország és Szlovákia ideiglenesen engedélyezte, és Indiában is sokan használják. Az EMA kihangsúlyozta, hogy a gyógyszer mellékhatásai veszélyesebbek lehetnek, mint a vírusra gyakorolt, esetleges pozitív hatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában