Gyakori kérdések

2021.03.11. 16:00

Nem ajánlatos az alkoholfogyasztás oltakozás után

Az Egészségügyi Minisztérium a közösségi médián keresztül rendszeresen válaszol a védőoltásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre, így az alkoholfogyasztásról is nyilatkoztak.

Pikó Stefánia

Érdemes figyelemmel kísérni a román Egészségügyi Minisztérium tevékenységét a Facebookon, ugyanis napi szinten közölnek információkat az országos járványügy kapcsán, illetve gyakori kérdésekre is válaszolnak.

Első körben az orosz Szputnyik V koronavírus elleni védőoltást illetően terjedt el a hír, mely szerint az oltakozás ideje alatt, illetve a második adag utáni közvetlen időszakban nem ajánlatos az alkoholfogyasztás. Nem sokkal ezután a közbeszédben hallani lehetett arról, hogy ez az ajánlás vagy tiltás az összes többi forgalomban lévő vakcinára is érvényes, az MTI is hírül adta viszont azóta, hogy elhagyni nem muszáj, csak átmenetileg észszerű szintre kell korlátozni az iszogatást az orosz vakcináció idején. Ezt a vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója, Alakszandr Gincburg orosz akadémikus jelentette be még decemberben, mégis a mai napig érzékelhető a lakosság bizonytalansága a témában.

A román Egészségügyi Minisztérium bejegyzésében azt olvashatjuk, valamint a hivatalos betegtájékoztató dokumentumokban is azt láthatjuk, hogy nincs erre vonatkozó konkrét tiltás vagy ajánlás egyik Romániában kapható védőoltás (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca) kapcsán sem.

A minisztérium tájékoztatása szerint az oltást megelőző 48 órában ajánlott kerülni az alkoholfogyasztást, főleg nagy mennyiségben, ugyanis csökkenti az immunrendszer erősségét. „Bár nem ellenjavallott, a minél biztosabb hatékonyság érdekében ajánlatos elkerülni az alkoholfogyasztást az oltakozás ideje alatt és azt azt követő két hétben” – írják.

Egyéb ajánlások

Az oltás előtt ajánlott egy nagy, pihentető alvás; szabad inni és enni, nem ajánlott viszont paracetamolt vagy ibuprofent bevenni, csak ha egyébként is szükséges valamilyen kezelés miatt. Az oltás után sincs korlátozás étel, ital fogyasztást illetően, és szükség esetén, fejfájás vagy hőemelkedés esetén, mely tünetek gyakori mellékhatások, be szabad venni egy ibuprofent vagy paracetamolt. Ha fájdalmat érzünk az oltás beadásának helyén, hideg vizes törülközőket helyezzünk a karunkra, illetve mozgassuk jól meg – ez is enyhíthet a fájdalmon. A védőoltás következtében fellépő gyakori mellékhatások néhány napon belül elmúlnak. A védettség kialakulását elősegíthetjük olyan ételek fogyasztásával is, melyek magas protein tartalmúak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában