Oltókampány

2021.03.17. 07:11

Nehéz volt várólistára kerülni hétfőn

A romániai oltási kampány harmadik szakaszában, ami hétfőn kezdődött, immár bárki beoltathatja magát, és az oltás-előjegyzési felületen bárki várólistára jegyezheti be magát vagy hozzátartozóját.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mint ahogy az várható volt, hétfőn rövid idő alatt az összes előjegyezhető hely elfogyott a Bihar megyei oltási központokban. Olyan sokan léptek fel az előjegyzési oldalra, hogy az többször le is fagyott. Bihar megyében tegnap a déli órákban a nagyváradi Gyerekvárosban összesen 2750 személy jegyezte be magát várólistára – itt két különböző oltási központ működik –, a szintén nagyváradi Pelican kórházban 1627, a szülészeten 623, a Traian Vuia iskolában 493 várólistás helyfoglalás volt tegnap délben. A megye más településein lévő oltási központokban is nagy volt a érdeklődés: Nagyszalontán 915 személy került várólistára, Élesden 388, Tenkén 240, Margittán 679, Szentandráson 201, Vaskohszikláson 356, Belényesben 217, Barátkán 132 várólistás volt a tegnap déli órákban.

Az előjegyzés nem ment zökkenőmentesen. Előzetesen meghirdették azt, hogy hétfőn 9 órától kezdődik a helyfoglalás az oltás-előjegyzési felületen (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login), de mint azt néhány olvasónk elmondta lapunknak, kilenc óra körül volt eset, hogy a képernyőn be sem jött a kért oldal, amikor pedig bejött, akkor volt, aki nem tudott belépni a rendszerbe. Ha megtörtént a sikeres belépés, akkor a várólistára helyezés opció nem működött. „Belépés után többször frissítettem az oldalt, de ilyenkor mindig kidobott, újra be kellett jelentkezzek. És amikor végül megjelent a várólistás opció, addigra már legalább ötvenen feliratkoztak. Mindez azt mutatja, hogy reggel megrohamozták a rendszert, és az nem bírta a terhelést, ezért többször leállt” – összegezte tapasztalatait egy váradi olvasónk, aki hozzátartozóját akarta várólistára tenni az internetes felületen.

Hogyan működik?

A várólistás rendszer hétfő óta működik, és csak azt követően vált aktívvá, hogy elfogytak a helyek az oltási központokban, vagyis aki várólistára kerül, tulajdonképpen az országba még meg nem érkezett oltásra jegyezteti elő magát. A várólistán lévő személyeket értesíteni fogják az országos oltási stratégia által megállapított fontossági sorrend alapján a következőképpen: elsőként a 65 év feletti vagy krónikus betegségekben szenvedők, majd a stratégiai ágazatokban dolgozók következnek, végül pedig az oltási kampány harmadik szakaszában beoltható személyek értesítése következik a feliratkozás kronológiai sorrendjében.

Oltóanyagok

Az előjegyzési oldal egyébként azt nem mutatja meg, hogy a különböző központokban milyen vakcinával oltanak, ezért csak abból lehet következtetni ennek típusára, hogy az első oltás után mikor lesz az emlékeztető vakcinálás – a Pfizer-BioNTech esetében 21, a Moderna esetében 28, az AstraZeneca esetében 56 nap után van az emlékeztető oltás. A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság azonban néhány nappal ezelőtt tájékoztatást nyújtott arról, hogy mely oltási központban milyen vakcinával oltanak. Eszerint Pfizer/BioNTech oltást használnak Nagyváradon a Pelican kórházban és a Gyermekvárosban, a belényesi sportcsarnokban, a nagyszalontai és az élesdi városi kórházban, a Dr. Pop Mircea kórház érmihályfalvi kihelyezett szekciójában és a margittai, a szentandrási, a tenkei sporttermekben. Moderna oltóanyagot alkalmaznak a nagyváradi szülészeten, a Gyermekvárosban, a barátkai kultúrházban, AstraZenecával oltanak a nagyváradi Traian Vuia Szakkollégiumban, a margittai, a szentandrási és a belényesi sportteremben, valamint a nagyváradi Avram Iancu kórházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában