Ásatás

2021.03.10. 08:01

Még nem halad a régészeti feltárás, mert nincs munkás

Már több mint két hete állnak a mélygarázs-építési munkálatok a nagyváradi vár nyugati részének előterében, mert az előkerült középkori és újabb kori leletek miatt régészeti feltárást kell végezni. A probléma nem ez, hanem az, hogy a feltárás nem halad. Az ok: nincsenek munkások.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Annak ellenére, hogy Florin Birta, Nagyvárad polgármestere többször is kijelentette, hogy a városvezetés számára fontos a város történelme, mindez idáig a polgármesteri hivatal nem biztosított munkásokat a régészeti ásatások elvégzésére. A váradi vár nyugati részén, az ortodox katedrális és a CEC Banknak is helyet adó északi tömbház közötti térségben dolgozik négy régész, köztük Doru Marta, a Körösvidéki Múzeum archeológusa, pontosabban csak dolgoznának, mert egyelőre gyakorlatilag nem történt érdemi előrelépés a feltárásban. „Sajnos nagyon keveset haladtunk előre, mert nem voltak embereink eddig” – ismerte be a szakember, majd így folytatta: „A polgármesteri hivatal azt ígérte, hogy ezen a héten jönnek a munkások. Mi négyen vagyunk régészek, és kellene mintegy húsz munkás az ásáshoz” – mondta. Doru Marta kifejtette, hogy a vizsgált területet már megtisztították a betontól és a felső földrétegtől, és eljutottak a középkori réteghez, és innen kellene folytatni a feltárást. Arra a kérdésünkre, hogy eddig mit találtak, Doru Marta azt mondta, hogy egyes szakaszokon találtak felmenő falakat a vár egykori elővédművéből, „ezeket megpróbáljuk in situ, azaz helyben megőrizni ott, ahol lehetséges. Mindenesetre mi lemegyünk az alapig, hogy lássuk, hogy mi hogy néz ki és milyen állapotban van” – fogalmazott.

Korábban megírtuk, hogy a régészek harminc napot kértek arra, hogy alaposan feltárják az ottani leleteket. A kéthetes leállás nem fogja befolyásolni a feltárás alaposságát, biztosított ennek a késedelemnek a kapcsán Doru Marta, hiszen a harminc nap csak becslés volt, és ha több mint egy hónapra lesz szükség a feltáráshoz, akkor több időt fognak erre szánni. A továbbiakban elmondta azt is, hogy azokra a helyekre koncentrálnak, ahol az elővédmű és a temető előkerült, a többi helyen pedig szúrópróbaszerűen fogják vizsgálni a területet, hogy lássák, találnak-e valamit. „Az máris tisztán látszik, hogy egyes helyeken durván megbolygatták a leleteket a jelenkori építkezések. Ott volt egy házsor is, amit lebontottak, mikor a tömbházakat építették” – mondta. Arra a kérdésünkre, hogy az építkezés többi helyszínén is van-e még esély arra, hogy régészeti anyagra találjanak, Doru Marta közölte, hogy ez lehetséges, az építkezés déli oldalán elő is bukkantak falak, amelyek lehet, hogy középkoriak. „Mi még lekaparunk egy néhány centiméteres réteget, és akkor a friss földben ki fog rajzolódni, ha van ott valami” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a CEC Bank felőli oldalon a munkások most törik szét azokat a betonfalakat, amelyekben a fűtéscsövek vannak. Ez eltart egy ideig, már csak azért is, mert még tart a fűtési szezon, és a csövek miatt nem lehet csak úgy nekiesni a bontásnak. Doru Marta megjegyezte, hogy az egész építkezési terület tele van mindenféle csövekkel, ami a mélygarázs kivitelezőjét is nagyon hátráltatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában