Villamospálya

2021.03.23. 11:00

Ledöntötték az első villanypóznákat

Csütörtökön kezdődött és a napokban folytatódik Nagyváradon annak a tizennégy villanypóznának a ledöntése, amelyek a Fogarasi (Făgărașului) úti villamospálya-építés útjában állnak, és amelyek miatt hosszabb ideig szünetelt a sínfektetési munka.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az első oszlopot csütörtök reggel vitték földre a Pece-híd közelében, majd a katonai egységek területén álló póznák következtek. Mindegyik esetben először kampók segítségével rögzítették a struktúrát, majd elvágták a fémváz alsó részét. A munkások hevederekkel elkezdték húzni a póznát abba az irányba, amerre dőlnie kellett, és az emelődaru segítségével szépen lassan dőlt le a szerkezet, míg végül földet ért. A harminc méter magas, tíz méter széles, hét tonnás fém szerkezetek földre döntése nem volt egyszerű művelet, főként, hogy erős szélben kellett dolgozni, és a legkisebb széllökés is nagyon kilengeti a pózna tetejét, ami az emelődarunak okozhatott problémát. A többi villanypózna kidöntése a napokban zajlik, de az Electrica megvárja, míg jobb idő lesz és felszárad a Pece parton a sár, mert instabil talajon az emelődaru nem tud dolgozni. Florin Birta váradi polgármester megköszönte az Electricának azt, hogy leszereli a villanypóznákat és a villanyvezetékeket a föld alá helyezi. A tizennégy villanypózna leszereléséhez 2,5 kilométernyi magas feszültségű villanyvezetéket kellett a föld alá helyezni, melyek a Nagyvárad déli részén lévő Transelectrica villanytelepet kötik össze a város nyugati részén, a Borsi úton lévő villanyteleppel, ez a hálózat a város villanyenergia-szükségleteinek 65 százalékát biztosítja.

Azt már hírül adtuk, hogy a Pece-híd mellett a Fogarasi út és Rulikowski út kereszteződésében lehelyezték a síneket és az aszfaltozás is megtörtént, tehát megnyílt a forgalom előtt a Rulikowski és az Egyetem (Universității) út. A villamospálya-építés folytatódik, a Fogarasi úton a kaszárnyák mellett halad majd a villamosremízig. A 3,8 kilométer hosszú dupla sínpálya az ütemterv szerint őszre készül el teljesen. A 69,1 millió lejes beruházás kivitelezői a Mari-Vila, az Abed Nego és az Aquacons cégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában