Ötletbörze

2021.03.12. 11:55

Jó ötleteket várnak az okos város kiépítéséhez

Ötletversenyt szerveznek Nagyváradon március 18-án, melyre minden olyan elgondolást szívesen várnak a szervezők, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bihari megyeszékhely mihamarabb „okos város” legyen.

Pap István

Az ötletversenyt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Mihai Jurca városmenedzser elmondta: Nagyváradot intelligens várossá (smart city) akarják fejleszteni, ezért évekkel ezelőtt beindítottak egy projektet, melynek keretében a mostani ötletbörze is lezajlik. Mint mondta, az ötletversenyre minden olyan megvalósítható elképzelést szívesen fogadnak, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy Nagyvárad „okosabbá” váljon például azáltal, hogy digitalizálják a közintézmények szolgáltatásait, vagy elősegítik az intelligens közlekedésirányítást stb. Alina Silaghi, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) igazgatója a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Make IT in Oradea elnevezésű projektet 2019-ben indították azzal a céllal, hogy fellendítsék a városban a számítástechnika szektort. Ennek a programnak a keretében ösztöndíjakat adnak azoknak a Nagyváradon matematika-informatika osztályban tanuló diákoknak, akiknek az iskolai átlaga meghaladja a 8,50-et, továbbá a váradi egyetemeken számítástechnika vagy ehhez kapcsolódó szakokra járó egyetemistáknak fizetik a szállás és étkezési költségeiket.

Szintén a Make IT in Oradea projekt keretében hoztak létre egy befektetési alapot az induló számítástechnikai (IT) cégek támogatására. Ennek az alapnak az igazgatója, David Achim számolt be a tegnapi sajtótájékoztatón a legújabb kezdeményezésről. Ez tulajdonképpen egy többfordulós ötletbörze, a beérkező javaslatok közül a legjobbakat segítenek megvalósítani. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban már több ötletbörzéjük volt, a következő ilyen esemény pedig március 18-án délután öt órától lesz. A felsorolt korábbi eseményeken összesen tizennégy ötlet futott be, remélik, hogy most is szép számmal lesznek használható elképzelések. Jelentkezni március 16-ig lehet a makeitinoradea.ro honlapon. Hangsúlyozta, hogy nem precízen kidolgozott projekteket, hanem olyan ötletleírásokat várnak, amelyek illeszkednek az okos város tematikába. Az ötleteket elemezni fogják, és a kiválasztott javaslatok ötletgazdái négy-öt perces prezentációt tartanak majd a március 18-iki eseményen. A legjobb ötleteket a zsűri fogja kiválasztani, áprilisban egy újabb forduló lesz, az onnan tovább jutó pályázók ötletei öt hónapos, úgynevezett inkubációs perióduson mennek át, és végül decemberben dől majd el, hogy mely ötleteket fogják finanszírozni, illetve kiket fognak segíteni abban, hogy ötletükre egy vállalkozást építsenek. A március 18-iki ötletversenyre gyakorlatilag a világ minden tájáról lehet majd jelentkezni, de végül a finanszírozás elnyeréséhez két feltételt kell majd teljesíteni: a nyertes pályázó Nagyváradon jegyezzen be jogi személyiséget, illetve a leendő cég munkatársainak minimum egy harmada Nagyváradon tevékenykedjen. A Make IT in Oradea program költségvetése 300 ezer euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában